| Mobile | RSS

Szudánban betiltották a női nemiszerv-csonkítást

KD

KDKÖVETÉS2020.07.12. 18:39

Szudánban betiltják a női nemiszerv-csonkítást, emellett engedélyezik az alkoholfogyasztást is a nem muszlimok számára – jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban szombat este.

A női nemi szerv csonkítására használt eszköz Ugandában.

A női nemi szerv csonkítására használt eszköz Ugandában.Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Abdulbari szerint nem büntetik többé az iszlám vallás elhagyását sem. Hozzátette, a nőknek ezentúl nem lesz szükségük családjuk férfi tagjainak engedélyére ahhoz, hogy gyermekeikkel utazhassanak.

Az új törvények szerint a nem muszlimok nem követnek el többé bűncselekményt azzal, ha magánkörülmények között alkoholt fogyasztanak. A muszlimok számára azonban a tilalom továbbra is fennáll, amelynek megszegőit általában testi fenyítéssel büntetik az iszlám igazságszolgáltatásban.

Az ENSZ szerint a 41 millió lakosú Szudán mintegy 3 százaléka nem muszlim. Az alkoholos italokat 1983-ban tiltotta be Dzsafar Nimeiri akkori elnök, szimbolikusan whiskys üvegeket dobálva a Nílus-folyóba a fővárosban, Kartúmban.  

Abdalla Hamdok miniszterelnök átmeneti kormánya, amely az országot 30 éven át vezető Omár el-Besír elnök megbuktatását követően tavaly került hatalomra, megfogadta, hogy demokratizálja az országot, véget vet a hátrányos megkülönböztetésnek, és békét köt a lázadócsoportokkal.

A női körülmetélés, vagyis a nemi szerv fájdalmas és veszélyes csonkítása egyes afrikai és közel-keleti népek hagyományai szerint a felnőtt életre és házasságra készítik fel őket.KAPCSOLÓDÓ

Megcsonkított nőiesség

18+

Megcsonkított nőiesség

Meeri Koutaniemi finn fotós végigfotózta egy 14 éves kenyai maszáj lány körülmetélését. A megrázó képekből kedden kiállítás nyílt Budapesten.

(MTI)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |