< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Átrendeződhet a hazai húsipar: a Spar megvette a Zimbót

| Mobile | RSS

Átrendeződhet a hazai húsipar: a Spar megvette a Zimbót

Brückner Gergely

BRÜCKNER GERGELYKÖVETÉS2020.07.15. 15:15

A perbáli húsgyár svájci tulajdonosa jelentette be a megállapodást, és a kereskedelmi lánc is megerősítette az Indexnek. Ha tendenciává válik, hogy a nagy értékesítők maguk gyártják a termékeiket, földcsuszamlásszerű változások jöhetnek.

A svájci Bell Food élelmiszercsoport itthon főleg a Zimbo húskészítményekről és az Eisberg salátamárkáról nevezetes. A cég most azt jelentette be a honlapján, hogy 

A PERBÁLON TALÁLHATÓ HAZAI GYÁRÁT ELADTA A SPAR-CSOPORTNAK.

A 2018-ban itthon 6,9 milliárd forintos forgalmat elérő Zimbo amúgy egy német márka, az alapító Zimmermann család és a székhelyül szolgáló Bochum városa adja a rövidített elnevezést. Itthon talán a bécsi virsli és a Bell szalámik a legismertebb termékeik.

Még folyamatban

A közlemény szerint vélhetően 2020. október 31-én zárul a tranzakció. Megkerestük a hazai Spart, és a társaság az alábbi választ küldte:

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. szerződést írt alá a ZIMBO Perbál Húsipari Termelő Kft. termelő üzemének megvásárlásáról. A szerződés hatályba lépése a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásához kötött. A tranzakció jóváhagyását követően a SPAR célja a meglévő munkahelyek megőrzése és újak teremtése, valamint az üzem fejlesztése. Az adásvétel részletei kapcsán titoktartási megállapodás köti a feleket, így további információkat nem áll módunkban kiadni.

A Zimbo viszonylag komoly szereplő a magyar húspiacon, és az mindenképpen érdekes fejlemény, hogy egy kereskedelmi lánc vesz magának egy üzemet, vélhetően azért, hogy ott gyártsa magának a saját márkás termékeit.

Voltak előzmények

A Sparnak amúgy már eddig is volt két hasonló üzeme, az egyik Bicskén, itt a Regnum márkájú frisshús-termékeit állítja elő, a másik Üllőn, az egy saláta- és szendvicsüzem.

Ha a dealnek lesz folytatása, az átrendezheti a hazai élelmiszerpiacot. A hazai élelmiszer-feldolgozók kapacitásaiban ugyanis elég jelentős a láncoknak készített saját termék, így ha több kereskedelmi lánc is a saját gyártás mellett dönt, ennek kiesése fájhat.

A saját gyártóhely csak a nagyobb láncoknál kerülhet szóba, hiszen nekik van meg az a megrendelési volumenjük, hogy az már teljesen el tudjon látni egy ilyen üzemet, de innen akár külföldre is szállíthatnak a lánc többi boltjába.

A GYÁRTÓK KÖZÜL EGYRE TÖBBEN TÖREKEDNEK A FÖLDTŐL AZ ASZTALIG VERTIKUM KIALAKÍTÁSÁRA,

amikor az alapanyag megtermelésétől a gyártásig minden a kezükben van

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 125 megnézve, 1 alkalommal mai nap |