| Mobile | RSS

Folytatódik a szlovák plágiumbotrány: a miniszterelnök is érintett

BELFÖLDKÜLFÖLDGAZDASÁGTECH-TUDOMÁNYKULTSPORTVÉLEMÉNYVIDEÓFOTÓ24 ÓRA

kovács m. dávid

KOVÁCS M. DÁVIDKÖVETÉS2020.07.17. 00:02

A házelnök és az oktatásügyi miniszter után a miniszterelnök is plágiumgyanúba keveredett Szlovákiában. Igor Matovic elismerte, hogy másolt, és elnézést kért ezért, ugyanakkor jelezte: egyelőre nem készül lemondani.

GettyImages-1204204399

Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

Az MTI híre szerint Matovic diplomamunkáját csütörtökön ugyanaz a Denník N szlovák lap minősítette plágiumnak, amely korábban a házelnök és az oktatásügyi miniszter szakdolgozatait is leleplezte.

A LAP SZERINT MATOVIC AZ ADÓRENDSZERRŐL ÍRT SZAKDOLGOZATÁNAK 79 OLDALÁBÓL MINDÖSSZE AZ ELSŐ KETTŐT ÍRTA SAJÁT MAGA, A TÖBBIT KÉT MÁSIK PUBLIKÁCIÓBÓL MÁSOLTA KI.

A szlovák miniszterelnök a közösségi oldalán reagált az állításokra. Azt írta: minden olyan tisztességes diáktól elnézést kér, aki tanulmányai során nem csalt. A posztban beismerte, hogy a tanulmányai során “másolt”, és úgy fogalmazott: “nyilván el kellene veszítenie egyetemi címét.”

A közösségi oldalán közzétett állásfoglalásában Igor Matovic közölte: a plágiumbotrány ellenére nem mond le miniszterelnöki posztjáról, csak amikor “már a választások előtt az embereknek tett valamennyi ígéretét teljesítette”. Matovic márciusban lett Szlovákia miniszterelnöke.

“Őszintén nem sejtem, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban valakit nem idéztem, és ez mennyi volt. Ha így van, (ha) elloptam valamit, ami nem az enyém volt, akkor ebben az ügyben gyakorlatilag tolvaj vagyok, ami szomorú, és biztosan nem dicséretes” – idézte a TASR közszolgálati hírügynökség Matovic Dennik-nek adott nyilatkozatát.

A szlovák parlament elnöke, Boris Kollár nemrég szintén a diplomamunkája miatt keveredett plágiumügybe. Neki az a Branislav Gröhling volt az egyik legélesebb bírálója, akiről aztán oktatásügyi miniszterként(!) hamarosan kiderült, hogy az alapképzés lezárásakor írt szakdolgozatát szinte teljes egészében átemelte a diplomamunkájába.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |