< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel 10 ezer euró tisztára mosásában működött közre – vádat emelt a főügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel 10 ezer euró tisztára mosásában működött közre – vádat emelt a főügyészség

 
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                    E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb-magyar kettős állampolgárságú férfival szemben, aki 2017. őszén közel 3 millió forint, bűncselekményből származó pénz tisztára mosásában működött közre.

A vádirat szerint a vádlott 2017. őszén, ismeretlenül maradt személyek megbízására négy magyarországi pénzintézet szegedi fiókjában nyitott forint és devizaszámlát egy nap alatt. A vádlott a bankszámlák megnyitásakor tisztában volt azzal, hogy a számlákra bűnös eredetű pénzösszegek fognak érkezni, a számlát saját célra nem fogja használni, azokon más tranzakciót nem fognak végezni. Tisztában volt továbbá vádlott azzal is, hogy a számlák néhány hónapon belül megszüntetésre kerülnek.

A vádlott által nyitott bankszámlák egyikén, 2017. december 7. napján jóváírtak 9.600,- eurót. A tranzakció alapját egy német honosságú gazdasági társaság átutalása képezte. A német sértett cég átutalására egy hamis megbízás révén került sor, amelyet a cég számlavezető pénzintézetéhez nyújtottak be. A jóváírást követően szinte azonnal a vádlott felvette a 2 millió 880 ezer forintot a szegedi bankfiókban, melyet követően érkezett meg a bankközi együttműködésben a csalásra utaló figyelmeztetés. A bank ezt követően megkísérelte a vádlottal felvenni a kapcsolatot a pénz visszautalásának érdekében, azonban ez már eredményre nem vezetett.

A főügyészség a vádlottat pénzmosás bűntettével vádolja.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és járványügyi készültségről szóló jogszabállyal módosított büntetőeljárási törvény rendelkezéseire figyelemmel az ügyészség indítványozta, hogy a Szegedi Törvényszék a vádlott bűnösségét büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – állapítsa meg és szabjon ki vele szemben büntetést, a felvett összeg elkobzása mellett.

Szeged, 2020. július 20.

                                              Dr. Kopasz Zsolt                                                   főügyész           
Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |