| Mobile | RSS

Dispomedicor: több sorscsapás után újabb debreceni cégnél erősödik az állami kontroll

Brückner Gergely

BRÜCKNER GERGELYKÖVETÉS2020.07.22. 10:31

A dobozipari Kartonpack és a nyomdaipari Alföldi Nyomda után egy harmadik debreceni cég, a steril eszközöket gyártó Dispomedicor esetében is nő az állami szerepvállalás. A háttérben eltérő történetek állnak, de a Dispomedicornál semmiképpen sem könnyű a jelenlegi helyzet.

Mint az a Magyar Közlöny július 20-i számában megjelent, stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté alakította a kormány a debreceni Dispomedicor Zrt-t, hogy – miképpen a közlemény írja – ezzel segítse a reorganizációt.

Már megint Debrecen

Valami lehet Debrecenben. Akár persze teljesen véletlen is lehet, de a koronavírus járvánnyal összefüggésben a város nevezetes vállalatai sorra az állam felügyelete alá kerülnek. Ez történt a Kartonpackkal, miközben aligha értette bárki is, hogy miért egy gyógyszeres dobozokat gyártó kis cég megszerzése volt a járvány elleni védekezés kulcsa.

Más volt a helyzet az Alföldi Nyomdával, a hazai tankönyvek elsőszámú gyártója nagy múltú, és erősen nyereséges cég volt, itt az állam alighanem korrekt dealben vette át György Gézától az emblematikus tulajdonostól a céget, aki ráadásul a társaság élén is maradt.

És a Dispo

Július 20-án pedig a Dispomedicor egészségügyi vállalkozásnál is megtörtént az említett változás, a korábban már csődvédelem alatt álló társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatnak nyilvánították.

medicor

Fotó: GoogleMaps

A cég régóta nehéz helyzetben van, Nagy Antal vezérigazgató elmondása szerint a kollektíva hihetetlen erejét mutatja, hogy az olykor akadozó fizetések ellenére a 70 fős szakmai mag kitartott.

A problémáknak sok oka van,

  • Részben az, hogy Magyarország nem támogatja kellően a magasabb minőségű, igaz drágább hazai egészségügyi termékeket (műtéti szetteket, steril tűket, infúziós szerelékeket, gázmentes fecskendőket) az olcsó távol-keleti áruval szemben.
  • Részben az, hogy amennyiben a magyar egészségügyi intézmények vásárolnak, akkor pedig nagyon nehéz behajtani a kórházaktól a már leszállított termékek ellenértékét.
  • Részben pedig az, hogy nagyon elmérgesedett a cég viszonya a fő hitelező K&H-val, amely a korábbi hiteleket integrálta, de Nagy Antal szerint a beruházási hitelek után forgóeszközhitelt már nem nyújtott, viszont mintegy 3 milliárd forintos jelzálogfedezetet szerzett, így neki alighanem a felszámolás és az eszközök értékesítése lehet a célja.

Víz és bor

Nem lehet bort inni és vizet prédikáni”

– véli a vezérigazgató, vagyis Magyarország eljátssza ugyan, hogy fontosak neki a hazai egészségügyi beszállítók, ugyanakkor valójában tonnaszámra hozza be a kétes minőségű kínai termékeket.

Pedig az egészségügyben, és erre a koronavírus jó példa volt, valójában nem az van, mint a mobiltelefóniában, hogy Huawei-szintű minőségi gyártók nőttek ki, sokkal inkább rosszul csomagolt, akár fertőzési kockázatot is jelentő termékek érkeznek.

Dispomedicor korábban sokat fejlesztett, itthon is, de például Egyiptomba is elindult, viszont nagyon eladósodott. A társaság azonban még mindig abban reménykedik, hogy egy csődegyezség után, némi tőketámogatással életképes lehetne a cég.

A vitatott csődegyezség

Csakhogy a csődegyezség jelenleg vitatott, bírósági eljárás alatt áll. Nagyon leegyszerűsítve a felek álláspontját, a K&H, amely ellenzi a csődegyezséget, formai okok miatt is megtámadta azt. A Dispomedicor vezetése viszont azzal érvel, hogy a K&H-nak nem is szabadott volna szavaznia a csődegyezségről, mert az ő követelése vitatott.

Azért vitatott, mert mint arról egyébként a 24.hu írt nemrégiben részletesebb cikket, a Dispomedicor bejelentést tett az MNB-nek, hogy a K&H kimutatásain számára értelmezhetetlenek, azokon furcsa, össze-vissza változó tételek jelentek meg. az MNB nem tartotta indokoltnak szakértő kirendelését, de arról tájékoztatta a Dispomedicort, hogy megteszi a szükséges lépéseket azért, mert a bank nem tájékoztatta megfelelően az ügyfelét.

Nagy Antal szerint az ügy Brüsszelben fog folytatódni. A 24.hu-nak maga a bank nem adott tájékoztatást, vélhetően a banktitok miatt nem is tehetné.

Hogyan tovább?

Mit jelent, miben módosítja a cég jelenlegi státuszát a kiemelt jelentőség? Nagy Antal saját bevallása szerint is többesélyes a dolog, eddig ugyan nem észlelte, hogy az állam nagyon alányúlt volna annak a cégnek, ahová egyébként a koronavírus idején katonák vonultak ki és, amelynek

STERIL ÜZEMEI ALKALMASAK LETTEK VOLNA AKÁR JÓ MINŐSÉGŰ HAZAI MASZKOK GYÁRTÁSÁRA IS.

A jó forgatókönyv az, hogy az állami figyelem segít rendezni a cég sorsát, a rossz az, hogy előbb erősödik az állami kontroll, az tulajdonjoggá változik, majd valamilyen (vélhetően baráti) tulajdonosnál landol a cég.

Foggal-körömmel

Nagy Antal elmondta, hogy ő nem szeretné elengedni a céget, nem akar az az üzletember lenni a következő 30 évben, aki hagyta bedőlni a Dispomedicort.

Nagy Antal vette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíjat 2014-ben

Nagy Antal vette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíjat 2014-benFotó: Dispomedicor Zrt / Facebook

Mint elmondta,

a valóban steril műtéti kötszerek valóban drágábbak, mint a Távol-Keletről beszerezhető, kétes tisztaságú textíliák, papíráruk, amelyeket a kórházak a saját fertőtlenítő üzemeikben próbálnak sterilizálni. Ám a társadalmi költsége összességében mégis sokkal nagyobb a slendrián anyagokból fakadó betegségeknek és haláleseteknek.”

Ma egy magyar gyártó a magyar piacra nagyon nehezen jut be, pedig az, hogy amikor igazán nagy baj van, akkor Kínának kell kuncsorogni, és egyáltalán nem biztos, hogy ott a magyar vevők kiszolgálása a prioritás, mindenkit elgondolkodtathatna.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |