< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: A tudósok sem értik, mi történik az Antarktiszon – Egyre csak romlik a helyzetA metánszivárgás okát egyelőre nem tudják megmagyarázni.

| Mobile | RSS

A tudósok sem értik, mi történik az Antarktiszon – Egyre csak romlik a helyzetA metánszivárgás okát egyelőre nem tudják megmagyarázni.

antarktisz-ocean

Először fedeztek fel aktív metánszivárgást az Antarktiszon. A tudósok szerint az üvegházhatású gáz szinte bizonyosan a légkörbe szökik a tengerfenékről.

Az Antarktisz körüli tengerágyban a tudósok szerint nagy mennyiségű metán tárolódik. A klímaváltozás nyomán felmelegedő óceánokból azonban a gáz elkezdett szivárogni, ami a szakemberek szerint aggasztó.

2011-ben vették észre a metánszivárgást

Az Antarktiszon az aktív gázszivárgást először 2011-ben vették észre véletlenül búvárok, de a tudósok csak 2016-ban jutottak el a helyszínre, hogy tanulmányozzák, majd elvégezzék a laboratóriumi elemzéseket. Mint elmondták, a legfontosabb felfedezésük az volt, hogy a metánevő mikrobák, amelyek hamar megtelepednek a szivárgás helyszínén, ezúttal sokat késtek, több mint öt évbe telt, amíg megjelentek, és azt követően is észlelhető volt, hogy a metán gyorsan szökik a tengerfenékről.

ocean

A kutatókat nagyon aggasztja a metán felszabadulása a fagyott, víz alatti tengerfenékből vagy a permafrosztból. Ez a jelenség akkor következik be, amikor a globális felmelegedés egy jellemző hatása megállíthatatlanná válik. A tudósokat is meghökkentette, hogy az északi-sarki permafroszt hetven évvel korábban kezdett el kiolvadni, mint jósolták – írta a The Guardian.

A kutatás vezetője, Andrew Thurber, az Oregoni Állami Egyetem tudósa elmondta, hogy rendkívül aggasztónak tartja a metánszivárgást. Azt viszont jó fejleményként könyvelte el, hogy a szivárgás felfedezése miatt egy természetes laboratóriumban nyílik lehetőség a jelenség tanulmányozására. A szivárgás okát egyelőre nem tudják megmagyarázni. Bár egy aktív vulkán oldalában helyezkedik el, mégsem valószínű, ahogy a vulkánból törne fel – mondta Thurber.

Jemma Wadham, a Bristoli Egyetem tudósának magyarázata szerint a jégmező alatt jelentős metántartalékok rejtőzhetnek. Mint a szakember, aki a kutatásban nem vett részt, elmondta, az a nagy kérdés, hogy mennyire maradnak le a metánevő mikrobák a gyorsan szivárgó metán lekötésében. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban publikált tanulmány szerint a metánszivárgást a McMurdo-szorosban egy vulkáni kúpon fedezték fel. A 70 méter hosszú, fehér mikrobiális szőnyeg jelezte folt mellett egy másik szivárgást is felfedeztek a 2016-os expedíció kutatói.

Fotók: Getty Images

Fantasztikus képek egy lakatlan szigetről

Nagyon érdekes fotósorozat készült az Antarktiszhoz tartozó György király-szigeten, amely a Déli-Shetland-szigetek legnagyobb tagja. A lakatlan területen működik posta, bank, templom – egy pappal – és egy leszállópálya is.NÉZEGESS KÉPEKET!10 képFantasztikus képek a lakatlan szigetről, ahol

fecsego.eu/Femina

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |