< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Egyre több környezetvédőt ölnek meg a világon, csak tavaly 212 gyilkosság derült ki

| Mobile | RSS

Egyre több környezetvédőt ölnek meg a világon, csak tavaly 212 gyilkosság derült ki

– SZERZŐ: 168 ÓRA – FORRÁS: MTI

Egyre több környezet- és földvédő aktivistát gyilkolnak meg a világon, a leggyászosabb év a tavalyi volt, amikor 212 gyilkosság vált ismertté – állítja szerdán bemutatott jelentésében a Global Witness nevű brit civilszervezet.

Egy másik számítás szerint a párizsi klímamegállapodás 2015. decemberi elfogadása óta hetente négy aktivistát gyilkoltak meg, de ennél sokkal több azoknak a száma, akiket erőszakos támadással, letartóztatással, halálos fenyegetéssel vagy perrel elhallgattattak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. november 27.

Négy tűzoltót tartóztattak le Brazíliában, a nyakukba akarják varrni az esőerdőket pusztító tüzeket

Az áldozatok mintegy tíz százaléka nő, akik közül több ellen nemi erőszakot követtek el. A tavalyi gyilkossági esetek több mint fele mindössze két országban, Kolumbiában és a Fülöp-szigeteken történt.

Kolumbiában tavaly 64 környezetvédőt gyilkoltak meg, másfélszer annyit, mint a megelőző évben. A Global Witness szerint ennek az az oka, hogy a kormány és a FARC gerillaszervezet közötti 2016-os békemegállapodás keretében nem gondoskodtak az ország pacifikálásáról, és azokra a területekre, amelyekről a FARC kivonult, benyomultak más fegyveres szervezetek, amelyek üldözik a környezetvédőket.

A Fülöp-szigeteken 43 aktivistát gyilkoltak meg tavaly, 13-mal többet, mint 2018-ban. A szomorú listán Brazília a harmadik, 24 aktivistát öltek meg tavaly. Térségekre lebontva a legrosszabb helyzetben Latin-Amerika van, mert a gyilkosságok több mint kétharmada ott történt.

– A környezet- és földvédők elleni támadások hátterében legnagyobb mértékben a termőterület-nyerés, az olaj- és gázipar, valamint az egyéb ásványbányászat áll, és éppen ezek azok az iparágak, amelyekben a Föld kizsákmányolása növeli a karbonkibocsátást, és így gyorsítja a klímaváltozást

– mondta Rachel Cox, a szervezet egyik kampányfelelőse.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2019. december 1.

ENSZ-főtitkár: Sok évtizeden át az emberi faj háborút viselt a bolygó ellen, és a bolygó most visszatámad

Latin-Amerikában a bányászattal kapcsolatos konfliktusok állnak leginkább a gyilkosságok hátterében, Ázsiában pedig a mezőgazdaság, a termőterület-növelés. A kontinensek közül Európát érinti a legkevésbé ez a probléma, Romániában gyilkoltak meg tavaly két környezetvédőt.

A Global Witness szerint a tavalyi 212 gyilkosság közül 36-ot hatósági fegyveres tisztségviselők követtek el, a többit bérgyilkosok, bűnbandák vagy magántulajdonban lévő biztonsági cégek emberei.

– A kormányok – leginkább az említett országokéi, illetve az Egyesült Államok is például – a koronavírus-járványt arra is felhasználták, hogy enyhítsék a keservesen kiharcolt környezetvédelmi szabályokat

– állapította meg a szervezet.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

2020. január 5.

Áder János szerint nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás, de klímavészhelyzetet hirdetni csak retorikai fogás

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 43 megnézve, 1 alkalommal mai nap |