< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Fertő-tavi gigaberuházás: nemzetközi tiltakozás indult az egyik legnagyobb állóvizünk védelmében

| Mobile | RSS

Fertő-tavi gigaberuházás: nemzetközi tiltakozás indult az egyik legnagyobb állóvizünk védelmében

Lukács Csaba

LUKÁCS CSABA

•2020. augusztus 07., 11:00

Két éve kerítés, sorompó és 24 órás őrszolgálat állja útját annak, aki fürödni menne a Fertőbe a tó magyar szakaszán (Fotó: Lukács Csaba)
Két éve kerítés, sorompó és 24 órás őrszolgálat állja útját annak, aki fürödni menne a Fertőbe a tó magyar szakaszán (Fotó: Lukács Csaba)

TÁMOGASSA A MAGYAR HANGOT!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!ELŐFIZETEK

Húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Fertő tó védelme értelmében. Két hete a Magyar Hang nyomtatott változatában egész oldalas riportban számoltunk be arról, hogy a tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt – amely még el sem kezdődött – immár két éve kerítés fogadja a strandolni vágyókat, valamint a helyi civilek tiltakozása ellenére a kormány egy óriási luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez, lebetonozva a fél tópartot.

A civil szervezetek által jegyzett levélben azt írták a tekintélyes szervezet igazgatójának: „fel kívánjuk hívni a figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban. A magterületen (amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott) belül tervezett, nem fenntartható turisztikai ingatlanfejlesztések veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét. (…) A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével. Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval. (…) A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. A kiadott építési engedély környezeti hatásvizsgálaton (KHV) alapul, amelyet jelenleg az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága vizsgál. (…) A fentiekre hivatkozva kérjük az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!”

Major Gyula, a „Fertő tó barátai” nevű helyi mozgalom képviselője a levél kapcsán hozzátette: „Nagyon örülünk annak, hogy ennyi ország és szervezet közösen hívja fel az UNESCO figyelmét arra, hogy a Fertő tó kiemelkedő egyetemes értékeinek védelme mindannyiunk közös érdeke. A világörökségi státuszra a Fertő tó partján élő magyar és osztrák lakosok nagyon büszkék, de ez a büszkeség felelősséggel is jár! Közös érdekünk, hogy a kulturális és természeti értékeket megőrizzük és fenntartható fejlesztéseket hajtsunk végre a területen. Bízunk benne, hogy az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást, és egy jobb fejlesztési alternatívát javasolnak, amiből a Fertő mentén élő és dolgozó emberek is profitálhatnak. Csak ez garantálhatja a kiemelkedő egyetemes értékek védelmét a területen a jövő generációi számára.”

fecsego.eu/magyarhang

Leave a Reply 59 megnézve, 1 alkalommal mai nap |