< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Kapufát lőtt az MSZP a balatoni népszavazási kezdeményezésével

| Mobile | RSS

Kapufát lőtt az MSZP a balatoni népszavazási kezdeményezésével

Mázsár Tamás

Mázsár Tamásújságíró. 2020. 08. 13. 06:03

Idén egyetlen szabadstrand sem szűnt meg, az MSZP mégis most kezdett bele a megvédésükbe, ráadásul a szocialisták a balatoni önkormányzatokat is magukra haragították. A tópart azonban valóban kiszolgáltatott a befektetői elképzeléseknek, és ezt ezen a nyáron az ellenzék is észrevette.

Egyre nagyobb felháborodás övezi a Balaton körüli építkezéseket, egyre több civil kezdeményezés próbálja megakadályozni az olykor jelentős természetpusztítással járó beruházásokat, a tópart magánosítását. A civil ellenállásra pedig a politika is rácsatlakozott. Az ellenzék rájött, hogy a Balaton fontos a magyaroknak, és az utóbbi időben a pártok egymást váltják a Balatonnál.

A Momentum Mészáros Lőrincet ábrázoló matricákat ragasztott fel kempingre, szállodára, és emléktáblát helyezett el Tiborcz István nyaralójánál, ahol Orbán Viktor is megpihent. A Jobbik parlamenti képviselője éhségsztrájkba kezdett egy siófoki építkezés miatt, a DK törvényjavaslatot nyújtott be, hogy minden balatoni településnek legyen szabadstrandja, a Momentum ugyanezért aláírásokat gyűjt, az MSZP pedig még tovább ment: népszavazási kezdeményezést indított a szabadstrandok védelméért.

Az MSZP kérdései

  • Egyetért-e ön azzal, hogy a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1-jén fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el?

Az MSZP ötlete felháborította a balatoni települések vezetőit, akik szerint nem lehet elvenni a strandokkal kapcsolatos döntéseket az önkormányzatoktól, helyi ügyekről pedig nem lehet országos népszavazáson dönteni. A Balatoni Szövetség állásfoglalásában megjegyezte,

 a tulajdonos parti önkormányzatoknak nem áll sem jogában, sem szándékában a strandok területének értékesítése. Mindannyiunk érdeke, hogy a jelenleginél ne legyen jobban túlépítve a Balaton-part.

A szocialisták időzítése azért is különös, mert bár a koronavírus-járvány miatt minden bizonnyal többen nyaralnak belföldön, az idén valójában egyetlen ingyenes fürdőhely sem szűnt meg a Balaton partján. Fonyódon volt ugyan erre törekvés, de miután beszámoltunk arról, hogy a szabadstrand-támogatásból felújított területeket Hidvégi József fideszes polgármester fizetőssé tenné, a Magyar Turisztikai Ügynökség nem járult hozzá a változtatáshoz.

Tény, hogy az északi parton alig van szabadstrand, de ez nem az utóbbi évek fejleménye. Az is igaz, hogy a déli parton már nyomja a strandolók hátát a beton a tóparti építkezések miatt, de a Balatonnál azért így is közel ötven szabadstrand közül lehet választani.

Szabadstrand Balatonlellén. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A népszavazási kezdeményezést indokolva az MSZP lapunknak azt írta, a céljuk, hogy gátat szabjanak „a NER és csatolt részeinek nyomulására, amellyel a Balatont gyarmatosítják”. Azt szeretnék, hogy „ami most szabadstrand, az is maradjon, és ami az elmúlt években fizetőssé vált, az legyen újra ingyenes”. A párt kérdéseiből viszont az derül ki, hogy a szocialistáknak ennél komolyabb céljaik vannak,

a párt ugyanis az összes köztulajdonban álló strandot ingyenessé tenné, ráadásul nem csak a Balatonnál, hanem más tavaknál is.

Ez már csak azért is problémás, mert egy-egy strand fenntartása komoly költség az önkormányzatoknak, így nem lehet elvárni, hogy sehol se szedjenek belépőt.

Mészáros Miklós, Balatonboglár fideszes polgármestere nemrég arról beszélt, hogy a városban megmarad a hat szabadstrand, de jövőre fizetőssé teszik a parkolót, ugyanis a fürdőhelyek fenntartását valamiből finanszírozni kell.

Az MSZP lapunknak küldött válaszában megemlítette, úgy tudják, több önkormányzat Fonyód példájából kiindulva visszakozott a szabadstrandok fizetőssé tételétől, de konkrétumot nem említettek. Majd arra hívták fel a figyelmet, hogy Keszthelyen a déli szabadstrand helyén kutyás strand nyílt, ami ingyenes, de nyitvatartási idő van, csak 10-től 18 óráig használható. Márpedig a zalai városban ez volt az utolsó szabadstrand. A szocialista párt arra is kitért, hogy néhány balatoni strandon komoly áremelést hajtottak végre, egy példának a fonyódi strandot hozzák fel, ahol 500 forintról 800-ra emelték a belépő árát az idei szezonra.HIRDETÉS

A 300 forintos áremelkedésnél persze jóval érzékenyebben érintheti a turistákat a balatoni szállások drágulása. Tapolcán két embernek egy éjszakára 93 ezer forintba kerül egy szállodai szoba, ez az összeg pedig már egy szingapúri luxushotel árával vetekszik. És nem csak a szállások tarifái szabadultak el, a Pénzcentrum összesítése szerint a balatoni és az adriai árak között az idén szinte nincs különbség.

Ami a népszavazási kezdeményezést illeti, Sepsi Tibor alkotmányjogász lapunknak azt mondta, az MSZP kérdései jogi értelemben megállják a helyüket.

A kérdések tartalmuk szerint országgyűlési hatáskört, jelenleg is törvényekben szabályozott és egy eredményes népszavazás esetén e törvényekben megoldható építésügyi és a nemzeti vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos kérdéseket érintenek. Emiatt ezekben a tárgykörökben elvileg akkor is lehetne országos népszavazást tartani, ha nem az egész országot, de legalábbis nem az egész országot ugyanannyira érintik. Természetesen ettől még a Nemzeti Választási Bizottság a kérdések hitelesítését, ahogy mindig, most is meg tudja tagadni például azzal, hogy a megfogalmazások módjába, azok egyértelműségébe köt – több vagy kevesebb alappal – bele

– magyarázta.

Sokkal nagyobb gondok is vannak a Balatonnál

Való igaz, hogy a Balaton környezete kiszolgáltatott lett a befektetők elképzeléseinek, de nem a szabadstrandok vannak a legnagyobb veszélyben. Nádasokat tarolnak le komolyabb következmény nélkül, így négy év alatt megkétszereződött a kiirtott nádasok területe, ez pedig a vízminőség leromlásához is vezethet. A Balatoni Szövetség tiltakozása ellenére felhúznak egy társasházat a siófoki obszervatórium mellé, máshol hatalmas betonkomplexumokat építenek a tó mellé, miközben a vízparti területeket lezárják azok elől, akik nem ezekben az apartmanokban laknak.

És közben olyan híreket olvasni, mint hogy Mészáros Lőrinc és felesége gyümölcsösnek bejegyzett medencés nyaralót vásárolt Tihanyban félmilliárd forintért – ugyanabban az utcában, ahol Rogán-Gaál Cecília és Dzsudzsák Balázs ingatlanja is van, és nincs messze attól a helytől, ahol a 444.hu cikke szerint nemrégiben egy fél hegyet hordtak el.

Azoknak a polgármestereknek pedig, akik nem szeretnének asszisztálni ehhez a folyamathoz, egyre kevesebb eszközük marad. Szigligeten júliusban a teljes testület lemondott, Balassa Balázs polgármester nemrég arról beszélt, hogy bizonyos befektetőkkel szemben védtelenek voltak.

Egy focis közhellyel élve, minden csapat annyit játszik, amennyit hagyják. A Balatonnál ez úgy néz ki, hogy minden vállalkozó akkora területet épít be a tó körül, amekkorát engednek neki. Márpedig a kormány nagyobb teret adott a vállalkozóknak az új Balaton-törvénnyel. Erre jó példa a balatonszemesi kemping beépítése. A korábbi Vadvirág kemping helyén luxusszálloda és villapark épül, de egy rövid időre elakadt az építkezés. Az új törvény megszületése előtt ugyanis nem volt lehetőség a zöldterület megszüntetésére, de a törvénymódosítás hatályba lépése után folytathatták a beruházást:

Elakadt a luxusszálló építése, de a Balaton-törvény megnyitotta az utat előtteA balatonszemesi kemping helyén luxusszálloda és villapark épül, a zöldterület megszüntetését az új jogszabály teszi lehetővé a főépítész szerint.

A sorolt esetek azt mutatják, hogy az ellenzéki pártok balatoni akciói valós problémákra is rávilágíthatnak, talán még nyomásgyakorlásnak is megfelelnek, az MSZP szabadstrandos népszavazási kezdeményezése viszont aligha a legégetőbb gondra mutat rá. Még ha a pénztárcába vágó kérdésekre sokan talán fogékonyabbak is, mint a természetvédelemre.

Kiemelt kép: az MSZP Facebook-oldala

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |