< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-fertőzés

| Mobile | RSS

Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-fertőzés

maszk járvány koronavírus

Gazdaság 2020. augusztus 12. 21:29

MTI Portfolio

 CIKK MENTÉSE MEGOSZTÁS

Egyre inkább kimutatható a koronavírus örökítő anyaga a szennyvízben, a koronavírus-fertőzés hamarosan a közösségi terjedés fázisába léphet – mondta Pándics Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője az M1 aktuális csatornán szerda este. A szakértő ugyanakkor azt is hangoztatta egy másik műsorban szerdán, hogy pánikra semmi ok, a lakosság felelősségteljes magatartása és az önmérséklet viszont fontos.▾hirdetés

Figyelmeztető jelek

A vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy egyre több lesz a fertőzött, a növekedés mértéke viszont nagyban függ a lakosságtól – figyelmeztetett a szakember.

Az NNK szakértője a hétfőn megjelent vizsgálati adatokra utalt ezzel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok ugyanis a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2020. 08. 10.

Egyre több a koronavírus-örökítőanyag a magyar szennyvízben

Reggel a TV2 Mokka című műsorában a szakértő azt mondta, hogy a következő 4-10 napban várhatóan a közösségi terjedés mértéke nagyobb lesz a 32. heti vizsgálatok adatai alapján.

Ezért nagyobb számú megbetegedésre számíthatunk e hét végétől, illetve a jövő hét elejétől

– vetítette előre.

Fontos a felelősségteljes magatartás, a higiéniai szabályok betartása, főként az alapos kézmosás, a távolságtartás és a szájmaszk használata – tette hozzá Pándics Tamás. Elmondta ebben a műsorban is, hogy a lakosság felelősségteljes magatartása és az önmérséklet nagyon fontos és a lakosság érdemben hatással tud lenni a következő hetek eseményeire. “A koronavírus-oltóanyag szennyvízben tapasztalt növekvő mennyisége arra utal, hogy már most nagyobb számban vannak közöttünk koronavírus-fertőzöttek, viszont ennek a terjedését a lakosság hatékonyan tudja korlátozni” – húzta alá.

A vírus közösségi terjedése megindult, a következő hetekben magasabb fertőzött-számokra kell számítani

– emelte ki. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy

PÁNIKRA SEMMI OK, DE A FELELŐSSÉGTELJES MAGATARTÁSRA IGEN.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várhatóak a következő szennyvíz-adatok, elárulta az NNK főosztályvezetője, hogy Budapest esetében gyakrabban van mintavétel, ezért már ezen a héten fognak új adatokat publikálni.

Mit tehet a lakosság?

Korábban a Portfolio és Kásler Miklós EMMI-miniszter is hangsúlyozta a lakosság magatartásának fontosságát és a szabályok betartásának szükségességét.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2020. 08. 10.

Kásler aggódik a koronavírus miatt, belengette a lazítások felülvizsgálatát

2020. 08. 10.

Vedd fel a maszkot, különben újra bajba kerülünk!

Ezt megelőzően az NNK arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a korlátozó intézkedések bevezetését. Az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy tüneteiket nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek – írta az NNK.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Toutati

fecsego.eu/portfólió

Leave a Reply 49 megnézve, 1 alkalommal mai nap |