< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Földönfutóvá tehet sok devizahitelest az ócsai lakótelep háromszoros lakbéremelése

| Mobile | RSS

Földönfutóvá tehet sok devizahitelest az ócsai lakótelep háromszoros lakbéremelése

nepszava.huPublikálás dátuma2020.08.13. 14:28


Fotó: Népszava

Bejelentést tesznek, jogvédőkhöz fordulnak, ellenállásra készülnek a várostól elszigeteltségben élő, máig rossz infrastruktúrájú negyed lakói.

Hidegzuhanyként érte az ócsai devizahiteles telep lakóit a háromszoros lakbéremelés híre – írta meg csütörtökön a 444.hu. Emlékeztettek, hogy tavaly januártól a Pest megyei Ócsa önkormányzata a gazdája a lakótelepnek, amit korábban az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat. Az átvételkor a városvezetés vállalta, hogy két évig nem változtat a bérlési feltételeken, de a 2021 januárjában lejáró moratórium után komoly bérletidíj-emelést terveznek. Ezt Ócsa fideszes vezetése egy hete jelentette be. Az önkormányzat a válság közepén egy tollvonással piaci alapú bérleményeket csinálna az eredetileg szociális alapon épült telepi ingatlanokból. A bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően a legrosszabb esetben 60-84 ezer forint között kellene fizetniük a lakhatásukért, ami újra nehéz helyzetbe hozná az ott élő családokat. A portálnak sokan már most kijelentették: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat.

Piaci alapú élet a pusztában?

Az új rendszer szerint az ócsai lakótelep minden házát piaci alapon, a méretüktől függően 60-84 ezer forint közötti összegért lehetne bérelni. Azok a lakók, akik idén szeptember 30-ig jövedelem- és vagyonigazolásokkal együtt kérvényt nyújtanak be a bérleti díj mérséklésére, a rászorultság mértékétől függően „költségelven” 35-49 ezer forintért,  vagy „szociális alapon” 25-35 ezer forintért bérelhetik tovább az ingatlanokat. A portál felidézte, hogy az ócsai devizahiteles lakópark megépítéséről még 2011-ben döntött az Orbán-kormány, azonban az eredetileg tervezett 500 házasra tervezett lakópark helyett 2013-ig csak 80 ház épült fel az M5-ös autópálya közvetlen szomszédságában elterülő területen. A rendkívül rosszul ellátott lakótelepen egy bolt működik, autó nélkül pedig szinte lehetetlen a családok közlekedése. A lakók most ellenállásra készülnek, bejelentést tettek a lakbéremelésről július végén elfogadott helyi rendelet ellen az illetékes kormányhivatalnál, többen pedig jogvédő szervezetekhez fordultak.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |