< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Sport / Blog article: Bombameglepetés a BL-ben, a Juventus után a Manchester Cityt is kiütötte a Lyon

| Mobile | RSS

Bombameglepetés a BL-ben, a Juventus után a Manchester Cityt is kiütötte a Lyon

INDEX2020.08.15. 23:06

Előzetesen talán a szombati Olympique Lyon – Manchester City tűnt a leginkább lefutott párharcnak a Bajnokok Ligája negyeddöntői közül, a franciák azonban borították a papírformát, és a Juventus után a Cityt is kiejtették a sorozatból. A jól kontrázó Lyon 3-1-re nyert az angolok ellen, Guardiola pedig idén sem jutott tovább a negyeddöntőből a Cityvel.

Nehezen lehetne azt mondani, hogy a Bajnokok Ligája idei szezonja a legkisebb mértékben is megegyezne a sokévi átlaggal. A koronavírus-járvány miatti leállás, majd a sorozat végjátékának jócskán felgyorsított lezavarása mellett elég csak arra gondolni, ahogy a Bayern München pénteken megsemmisítette a Barcelonát, de ezen a 8-2–n túl is számos meglepetés érte a szurkolókat idén. Ezek közé tartozott például az is, hogy a Lyon a C. Ronaldóval megerősített Juventust is kiütve bejutott a negyeddöntőbe, itt azonban a ránézésre sokkal esélyesebb Manchester City várt rájuk.

Guardiola csapata az elmúlt öt szezonból négyben eljutott idáig, a Lyon viszont utoljára a 2009/10-es szezonban járt a negyeddöntőben, és ez volt az egyetlen alkalom, amikor tovább is jutottak innen, a Bordeaux ellen. Egymással eddig kétszer találkozott a BL-ben a két csapat, egyszer a Lyon nyert, a másik meccs pedig döntetlen lett, de a kedvező múlt ellenére minden statisztikai mutató, és fogadóiroda a Cityt tartotta esélyesebbnek. Az erőn felül teljesítő Lyont ugyanakkor a Juventus kiütése után már nem sajnálhatták le, ez pedig garantálta, hogy izgalmas meccset játszik majd egymással a két csapat.

Első félidő

A City nem kezdett rosszul, de hiába indítottak nagyon hamar rohamot Cancelo és Jesus főszereplésével, Marçalnak sikerült megakasztania a támadást. A Lyon aztán hamar stabilizálta a pozícióit, a 10. perctől kezdve pedig hiába volt többet a Citynél a labda, a Lyon valahogy veszélyesebb tudott lenni. Ennek aztán egy hatalmas védelmi hiba után meg is lett az eredménye, a 24. percben Toko Ekambi kapott hosszan előreívelt labdát, és ugyan García őt még tudta szerelni, a második hullámban érkező, a City ellen a BL-ben rendre brillírozó Cornet kíméletlenül tekerte el a labdát Ederson mellett a kapuba.

Nem sokkal később aztán a Citynek is volt egy jó helyzete, de hiába nem érte el Cancelo beadását a vetődő Lopes, a kapus remekül vetődött ki az érkező Gündogan elé, így nem lett semmi a helyzetből. Pár perc múlva aztán De Bruyne próbálkozott, de Lopes ismét védeni tudott, nem sokkal később pedig ismét nála landolt a labda, Sterling beadása után Rodri volt sikertelen.

De Bruyne amúgy a félidő hátralevő részében is remekelt, a hosszabbításban egészen elképesztő módon varázsolta át a túloldalon érkező Sterling lábára a labdát, de a csatár kicsit kisodródott, így Cornet bele tudott vetődni a lövésébe. Az első félidő így korántsem a papírforma szerint alakult, a City pedig többek közt azért is aggódhatott, mert a Lyon tíz alkalom alatt soha nem vesztett még meccset angol klub ellen úgy, hogy ők lőtték az első gólt.

Második félidő

A történtek fényében némileg meglepő módon Guardiola nem cserélt, és a Lyonnál is maradt az eredeti felállás. A City mezőnyfölénye a második félidőben is megmaradt, de a nagyrészt ötlettelen ívelgetésen túl nem igazán tudták kihasználni ezt, és a Dubois révén ajándékba kapott szögletekkel sem tudtak mit kezdeni. Eközben a Lyonnak is akadtak helyzetei, de a góltól ők is elég messze voltak.

Az 56. percben jött a City első cseréje, Mahrez váltotta Fernandinhót, de a vérfrissítés sem igazán rázta fel az angolokat. A következő percekben De Bruyne szabadrúgásból veszélyeztetett, miután Marcelo fellökte Jesust, de a belgának csak Lopest sikerült megtornáztatnia. A Lyon védelme továbbra is működött, De Bruyne pedig hiába játszott továbbra is ihletett formában, sokáig nem tudott egyenlíteni. Egészen a 69. percig, akkor ugyanis a Citynek az ötlettelen kísérletek után végre sikerült felépíteniük egy okos támadást, ennek pedig gól lett a vége. Sterlinget sikerült kiugratni, aki az alapvonalnál szépen tartotta meg a labdát, majd tökéletes ütemben passzolt vissza a középen teljesen üresen érkező De Bruyne-nek, aki könnyedén lőtt a kapuba.

A gól után rögtön volt egy nagy lehetősége a Lyonnak, megint Cornet indulhatott meg, de hiába ütközte le a tizenhatoson belül Walker, a játékvezető nem látott szabálytalanságot, így mehetett tovább a játék. Ezt követően a City érezhetően magasabb szintre kapcsolt, de a Lyon is próbált alkalmazkodni, egyrészt a cserékkel, másrészt azzal, hogy négyvédős rendszerre álltak át. A Cityt ez nem igazán zavarta meg, hajtottak tovább, de gyorsan jött a hidegzuhany.

A csereként beállt Moussa Dembélé egy labdaszerzés utáni villámgyors kontra végén teljesen egyedül mehetett Ederson ellen Aouar passzával, és bár a kapus lábai között majdnem elakadt a labda, végül bepattant a kapuba. Egy kis ideig egyébként benne volt a pakliban, hogy visszavonják a gólt, de a videózás után egyértelművé vált, hogy nem volt les, így maradt a 2-1.

A gól után nem sokkal Guardiola ismét cserélt, a többnyire csak szenvedő Rodri helyére David Silva érkezett, aztán De Bruyne beadását fogta Lopes, az ezután történtek viszont garantálták, hogy remek játéka ellenére senki ne a belgára emlékezzen a meccs után. Az első sokk az volt, amikor a jobbon érkező Jesus csodálatos labdát adott a középen érkező Sterlingnek, aki pár méterre a lényegében üres kaputól kilőtte a stadionból a labdát. A második meg az, amikor röviddel ezután egy újabb kontrából Aouar próbálkozhatott, és bár a lövése elég gyenge volt, Ederson kiejtette a labdát, a kipattanót pedig Dembélé bevágta a kapuba.

A City a gól után sem omlott teljesen össze, elsősorban De Bruyne próbálta továbbra is cipelni a csapatot, de Lopes ezen az estén ki volt hegyezve a belga szabadrúgásaira, így nem tudtak betalálni az öt perces hosszabbításban sem. Ezzel pedig a csoportkörben mindössze két meccset nyerő Lyon kiütötte a Manchester Cityt, és tíz év után ismét bejutott a BL elődöntőjébe, ahol a Bayern Münchennel találkozik majd. Ezzel egyébként biztossá vált, hogy hosszú idő után sem angol, sem spanyol, sem pedig olasz csapat nem lesz a következő fordulóban.

Eredmény, BL-negyeddöntő

  • Olympique Lyon – Manchester City 3-1 (1-0)
  • Gól: Cornet (24.), De Bruyne (69.), Dembélé (79.), Dembélé (87.)
  • fecsego.eu/index.hu
Leave a Reply 495 megnézve, 1 alkalommal mai nap |