< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Nav / Blog article: Állami pénzből veheti meg a szlovák önkormányzat Schmidt Máriáéktól Budapest titkos templomát

| Mobile | RSS

Állami pénzből veheti meg a szlovák önkormányzat Schmidt Máriáéktól Budapest titkos templomát

nepszava.huPublikálás dátuma2020.08.18. 21:53

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az ódon szlovák evangélikus templomot bérházak rejtik a világ elől, állapota mára életveszélyessé vált.

Iroda, táncház és konditerem is működött már a Rákóczi tér 57. szám alatti szlovák evangélikus templomban, melyet több bérház takar el a külvilág elől. A több mint 150 éves, műemléki védettsége ellenére is omladozó épület jelenleg a Schmidt Mária ingatlancégének, a Budapesti Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek (BIF Zrt.) tulajdona – az Országos Szlovák Önkormányzat pedig szerette volna megvásárolni a templomot, de korábban erre nem volt elegendő forrásuk. A Józsefváros kerületi lap szerint idén februárban a szlovák kormány jelezte, 2 millió euróval támogatná az épület felújítását, ha a magyar állam megveszi a BIF-től a templomot a nemzeti önkormányzat részére. 

Mint a 444.hu kiszúrta, az Orbán-kabinet is rászánta magát az ingatlanvételre: a hétfői Magyar Közlönyben megjelenő kormányhatározat kimondja, hogy a magyar kormány egyetért azzal, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megvegye a templomot és a  hozzá tartozó földterületet. Erre az idei költségvetésből 765 811 715 forintot biztosítanak azzal, hogy amennyiben a vételár ennél alacsonyabb lenne, akkor a különbözetet az ingatlan átalakításának tervezésére, illetve felújítására kell fordítani.  Ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzatnak kiállított támogatói okiratban szerepelnie kell annak is, hogy az  Országos Szlovák Önkormányzat megszűnése esetén az ingatlan tulajdonjoga ingyenesen átszáll a magyar államra. Valamint a miniszterelnök általános helyettesének az ingatlan megvétele után az Országos Szlovák Önkormányzat bevonásával előterjesztést kell készítenie a felújítási ütemtervről és a kivitelezési költségekről.  

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |