| Mobile | RSS

Botrány tanulmány: az amerikai professzor feltárta, hogyan csaltak a 2018-as választáson Fideszék

2019.05.18.

„Bízhat-e Európa a tisztességes magyarországi választásban akkor, amikor minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a magyar kormány nem képes lebonyolítani szabad és tisztességes választásokat?” – teszi fel a kérdést az egyik legnevesebb amerikai Magyarország-szakértő, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem tanára abban a jelentésben, amelyet a tavalyi áprilisi országgyűlési választások tisztaságát több mint megkérdőjelező, sok ponton bizonyítékokkal cáfoló új kutatásról tettek közzé- számolt be róla a Hírklikk

Az Unhack Democracy Europe civil szervezet és az openDemocracy független oknyomozással foglalkozó nemzetközi portál által készített jelentés a már korábban itt-ott felvonultatott bizonyítékok összegyűjtése mellett interjúk sorát készítette el, a többi között választási biztosokkal, továbbá, matematikai elemzéseket is végzett.

Pontosan egytucat állítást fogalmaz meg a kutatás, amelynek során 10 online tanúvallomást és 50 interjút készítettek választási biztosokkal. Összegyűjtötték a már korábban napvilágra került tényeket, beleértve a szerbiai, romániai és magyarországi sajtójelentéseket, továbbá megvizsgálták a szavazatszámokat, és matematikai módszerekkel is elemezték a nyilvános adatokat. A 12 – egyenként bizonyítékokkal alátámasztott – állításuk a következő:

1. Állítás: A szomszédos országok határmenti területeiről szavazókat regisztráltak és a szavazás napján buszoztattak. Bizonyíték: polgármesteri nyilatkozat, választási nyilvántartás, szavazóbiztosok tanúvallomása.

2. Állítás: választókerület-manipuláció. Bizonyíték: a Fidesz újrarajzolta a választási körzeteket. Az eredmények elemzése azt mutatja, hogy a Fidesz által elnyert körzetek kisebbek.

3. Állítás: szavazatvásárlás. Bizonyíték: szavazóbiztosok tanúvallomása.

4. Állítás: Szavazók megfélemlítése. Bizonyíték: szavazóbiztosok tanúvallomása

5. Állítás: A szavazatmegosztás sokkal gyakoribb volt a billegő körzetekben és a határmenti településeken. Bizonyíték: szavazatok matematikai elemzése.

6. Állítás: A Fidesz választási pártokat hozott létre. Bizonyíték: ugyanazok a személyek bukkannak fel.

7. Állítás: Beavatkozás volt a számolási folyamatba. Bizonyíték: látássérült hivatalnok tanúvallomása.

8. Állítás: Manipulálták a szavazatokat. Bizonyíték: szerbiai sajtójelentések, kinyitott szavazóborítékok, külhoni magyarok körében elért 96 százalékos Fidesz-győzelem.

9. Állítás: Nem világos, hogy pontosan hányan szavaztak, a legrosszabb esetben azért, mert egy szavazó többször szavazott, jobb esetben csak inkompetencia miatt. Bizonyíték: a szavazás napján közzétett hivatalos adatok inkonzisztenciája.

10. Állítás: Az átjelentkezett szavazók több mint 1 százalékának eltűnt a szavazata. Bizonyíték: hivatalosan közzétett adatok inkonzisztenciája.

11. Állítás: A szavazás napján leállt a helyi szavazási eredmények benyújtásának online rendszere, ám az eredményeket már azelőtt bejelentették, hogy megjavították volna azt. Bizonyíték: jelentések a szavazásról (pl. EBESZ)

12. Állítás: A választási szoftvert Fidesz-közeli emberek készítették. Bizonyíték: LMP vizsgálódás eredménye, fénykép.

A kutatás által felvonultatott bizonyítékok alapján az autoriter társadalmakat és a magyar politikát és jogot kiválóan ismerő Kim Lane Scheppele a többi között kifejtette: „eddig is tudtuk, hogy a Fidesz az ellenzéket hátrányba hozó választási rendszert alkotott.

A poszt a felhívás után folytatódik

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “szia” és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

A választókerületekkel való manipulációtól kezdve az ellenzéket – szétforgácsolódása esetén – büntető választási rendszerig a kialakított szisztéma már azelőtt garantálta a Orbán győzelmét, hogy maga a választás elkezdődött volna”.

Hozzátette azt is, hogy még ilyen rendszerben is sikerült volna az ellenzéknek megakadályoznia Orbán kétharmados győzelmét, amire támaszkodva saját kénye-kedve szerint módosítgathatja az alkotmányt: „az Unhack Democracy Europe kutatása azt mutatja, hogy ha a választásokat rendesen bonyolították volna le, akkor Orbán még ezen szabályok szerint sem tudott volna ismét kétharmadot szerezni.”

A Magyarország-szakértő különösen aggasztónak tartja, hogy a szavazóhelyiségekben a választási biztosok nagyon sok problémáról adtak számot a szavazatok összesítésének lejelentésében és az eredmények hitelesítésében.

„És természetesen mindig is gyanúsnak tűnt a választási központ számítógépes rendszerének a gyanús összeomlása és az elsöprő Fidesz -győzelem ezt követő bejelentése” – húzta alá, hozzátéve: „Most már tudjuk, hogy mik történtek a színfalak mögött”. Szerinte annyi szabálytalanság volt, hogy a végeredményben nem lehet megbízni.

Scheppele emlékeztet arra, hogy 26-án újabb választás lesz Magyarországon, s azt, az Európai Parlamenti választásokat ugyanaz a hivatal fogja lebonyolítani, amely a tavalyit. „Bízhat-e Európa tisztességes magyarországi választásban akkor, amikor minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a magyar kormány nem képes lebonyolítani szabad és tisztességes választásokat?” – teszi fel a kérdést.

Hasonló aggodalmakat fogalmaz meg Tóka Gábor, a CEU választási szakértője, amikor azt mondja: „A kutatás megkérdőjelezi a magyar hivatalos szervek képességét arra, hogy tisztességes és transzparens választást bonyolítsanak le. Ahogy közelednek az EP-választások, a nemzetközi megfigyelőknek szoros figyelemmel kell követniük azt, hogy mi történik Magyarországon”.

Az Unhack Democracy – magyarországi és más uniós tagállamban élő aktivistákból, adatelemzőkből, programozókból és politikai tanácsadókból álló – csapata tavaly kezdte meg a munkát azzal céllal, hogy felderítsék, mennyire volt széleskörű a csalás a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon. Mostani jelentésük az eddig elvégzett munka eredménye.

A propaganda média nem fog beszámolni az amerikai professzor kutatásának botrányos eredményeiről, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa mit tartalmaz a jelentés.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HírHugó/fecsego.eu

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál
Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |