| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Közel 50 millió forintot akartak tisztára mosni

  
        6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
          Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                         E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu 

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a két férfival és két nővel szemben, akik 2016. őszén 12 millió forintnyi, külföldi sértettek sérelmére elkövetett bűncselekményekből származó pénzösszeget vettek fel különböző magyar bankszámlákról.

A vádirat szerint a vádlottak közül egy férfi és egy nő ismeretlenül maradt személyek megbízásából 2016. év októbere és novembere között összesen öt magyarországi pénzintézetnél nyitott számlát Szegeden, majd társaiknak a számlanyitási dokumentációt, illetve netbankos belépéshez szükséges kódokat átadták.

Az ily módon megnyitott bankszámlákra ismertelen elkövetők által német és osztrák magánszemélyek illetve cégek bankjaihoz eljuttatott, hamis készpénzátutalási megbízások alapján 9.000-10.000 euró közötti átutalások érkeztek. Az összesen 12 millió Ft értékű, bűnös eredetű pénzösszeget az átutalások jóváírását követően rövid időn belül a számlatulajdonos vádlottak készpénzben, Szegeden felvették, majd vádlott-társaiknak átadva ismeretlen kilétű megbízójuk felé továbbították.

A gyors pénzfelvételeknek köszönhetően a külföldi pénzintézetek eredménytelenül kísérelték meg visszahívni az ügyfeleiktől csalárd módon kicsalt összegeket, ugyanakkor közel 36 millió Ft összértékű külföldi átutalás annak eredményeként végül nem érkezett meg a pénzmosók számláira, hogy a bankok még az átutalás indítását megelőzően észlelték a csalást.

A főügyészség a vádlottakat folytatólagosan, üzletszerűen, társtettesként elkövetett pénzmosás bűntettével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2020. augusztus 28.

dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |