| Mobile | RSS

Navracsics Tibor már egykedvűen hallgatja Orbán “libernyákozását”, szerinte a Fidesz vészesen jobbra tolódott

SZERZŐ: 168 ÓRA – FORRÁS: NÉPSZAVA

Keserédes interjút adott a Népszavának Navracsis Tibor, volt európai uniós biztosa és egykori miniszterelnök-helyettes. Továbbra is úgy véli, a magyar parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független – ezt még az Európai Unió is elismeri, még ha időnként aggódik is.

Az Index-ügyről sejtelmes választ adott. „Tényleg nem ismerem részleteiben a történetet, bár rengeteg cikket olvastam róla. De semmi plusz tudásom nincs. Az önlábon lövéstől a teljes kormányzati beavatkozásik terjed az értelmezések sora, én nem tudom, melyik lehet az igazság.”

Állítja, Orbán Viktor miniszterelnökkel szoros a viszony, rendszeresen beszélnek. „A kormány többi tagjával nem volt ilyen a kapcsolat, néha alapvető információkat nem kaptam meg a kormánytagoktól.” – tette hozzá.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Arra a kérdésre, hogy mit szól azokhoz a miniszterelnöki nyilatkozatokhoz, hogy Brüsszelben csupa olyan ember ül, akikre egy közepes céget sem lehetne rábízni, vagy éppen „libernyákok”, akiket Orbán Viktor egymaga elvisz a hátán, ezt mondta:„

„Most már egykedvűen hallgatom. Nem úgy, mint amikor azok között ültem, akikre ezt mondta a miniszterelnök. De nem ő az egyetlen, Matteo Renzi volt baloldali olasz kormányfő is rendszeresen elküldött minket melegebb éghajlatra.”

Szerinte Orbántól kellene megkérdezni, miért nem jelölték újra uniós biztosnak, mert semmilyen indoklást nem kapott.

A Fidesszel való kapcsolatáról elmondta: „Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra. Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is. (…) Egy tömegdemokráciában minden párt, amely kormányzásra tör, folyamatosan keresi azokat a szavazórétegeket, akik révén hatalomra juthat. A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak.”

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |