| Mobile | RSS

Ciprus közelében hadgyakorlatozik Törökország

– SZERZŐ: 168 ÓRA – FORRÁS: MTI

Hadgyakorlatot kezdett Törökország Ciprus partjai előtt Földközi-tengeri Vihar fedőnéven az Észak-ciprusi Török Köztársaság haderejével együttműködésben – jelentette be Fuat Oktay török alelnök a Twitter-oldalán vasárnap, a térségbeli földgázvita közepette. 

A török védelmi tárca közlése szerint a manőver, amelynek célja a kiképzés és műveleti együttműködés fejlesztése, csütörtökig tart. A gyakorlatban légi, haditengerészeti és szárazföldi egységek vesznek részt. 

Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot egyedül Ankara ismeri el. 

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. 

Ankara hajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Törökország harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, legutóbb egészen szeptember 12-ig. 

Mivel a török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségesei ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben. Görögország készültségbe helyezte hadseregét, és Ankara tudomására hozta, hogy meg fogja védeni szuverenitását. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap beszélt telefonon Recep Tayyip Erdogan török államfővel az ügyben. Michel felszólította Törökországot, hogy “hagyjon fel azon tevékenységeivel, amelyekkel felszítja a feszültséget a régióban”. Hangsúlyozta: a helyzet rendezésének egyetlen járható útja a párbeszéd a felek között. 

Michel pénteken egy többoldalú konferenciát szorgalmazott Ankara részvételével a földgázmezők miatt kialakult feszültség rendezésére, valamint a migrációs és biztonságpolitikai kérdések megvitatására.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 183 megnézve, 1 alkalommal mai nap |