< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Zsámboki János: Félnek tőle, de a génmódosított szúnyog a legjobb szúnyogirtó

| Mobile | RSS

Zsámboki János: Félnek tőle, de a génmódosított szúnyog a legjobb szúnyogirtó

Biológus szerzőnk a genetikailag módosított szúnyogok bevetésének történetét a csavarlegyek kiirtásának históriájával kezdi. Utóbbi a korai „terméketlen rovar”-technológia első nagy sikere, ugyanennek korszerűsített változata célzottan vethető be egyes szúnyogfajok ellen, de tömeges elterjedését sok minden akadályozza.

Ezen a nyáron is fellángolt a vita, hogyan is kellene irtani a szúnyogokat. Az alapprobléma ugyanaz, mint a biológia annyi területén: a Földön olyan 3500 szúnyogfaj él, amelyek túlnyomó többsége semmilyen kapcsolatba sem kerül az emberekkel. Alig néhány tucat faj szív vért emberekből, azonban ezek sajnos több fertőző betegséget terjesztenek, mint bármely más élőlénycsoport. A malária még mindig a vezető halálok a Szaharától délre eső Afrikában az öt évnél fiatalabb gyermekek között, de terjesztenek ezen felül Dengue-lázat, Nyugat-nílusi lázat, Chikungunya-lázat és a Zika-vírust is.

De mennyire érint ez minket?

fecsego.eu/hvg36ö

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |