| Mobile | RSS

Orbán végét jelentheti az OLAF frissen kiadott korrupciós jelentése

Írta Altruista -2020-09-10    

Nem is jöhetett volna rosszabb időpontban Orbán Viktornak az OLAF friss jelentése. Néhány hét múlva döntenek Brüsszelben az új jogállamisági mechanizmusról. Ha a keményebb verziót fogadják el, amire egyre nagyobbnak látszik az esély, az az Orbán-rendszer eddig ismert működésének végét jelentheti.

Magyarország esetében javasolt a legnagyobb arányban pénzügyi büntetést az Unió Csalás Elleni Hivatala az elmúlt négy évben – derül ki a szervezet friss jelentéséből. A strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találták problémásnak.

EZ TÖBB, MINT A TÍZSZERESÉT JELENTI AZ UNIÓS ÁTLAGNAK.

A magyar költések esetében kirótt büntetések összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint más uniós országok esetén: az EU átlag 0,36 százalék, vagyis a magyarországi arány több mint tízszerese az uniós szintnek. Érdemes megemlíteni, hogy ez az arány még a korrupció fellegváraként emlegetett Romániában és Bulgáriában is csak 0,35 és 0,33 százalék.

További részleteket a jelentésből ITT olvashatnak.

A magyar kormányra nézve rendkívül lesújtó jelentés nem is jöhetett volna rosszabb időpontban Orbánnak. Bár azt egyelőre nem tudni, hogy a tervezett jogállamisági mechanizmusnak mely verzióját fogják elfogadni Brüsszelben (bár egyre több az esély a kormány számára kedvezőtlen verzió elfogadásának), amennyiben a keményebb verzió megy át, az az Orbán-rendszer eddig ismert működésének végét jelentheti. Egyáltalán nem véletlen, hogy Orbán karrierje talán legkockázatosabb diplomáciai játékába kezdett az utóbbi hetekben, amikor nyíltan megzsarolta az Európai Uniót, hogy vétózni fog a koronavírus-válság enyhítésére szolgáló gazdasági mentőcsomag elfogadásakor, ha nem vetik el a mechanizmus ötletét.

Orbán tisztában van vele: a következő hónapokban nem kevesebb dőlhet el, mint hogy mi lesz a rendszer sorsa. Egyre inkább úgy tűnik, hogy közeleg az igazság pillanata.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 53 megnézve, 1 alkalommal mai nap |