< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, GFHF hallgatói blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Meggyilkolta a brazil kormány etnikai szakértőjét egy őserdei törzs

| Mobile | RSS

Meggyilkolta a brazil kormány etnikai szakértőjét egy őserdei törzs

– SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI – FORRÁS: MTI

A rendőrség csütörtöki közlése szerint a kormánytisztviselőt, az eldugott amazonasi törzsek ismert szakértőjét íjjal lőtték mellbe, amikor az megpróbálta megközelíteni a lakhelyüket.

Az 56 éves Rieli Franciscato a kormány Funai nevű, őslakosok ügyeivel foglalkozó hivatalánál dolgozott, és rezervátumokat szervezett korábban háborítatlanul élő törzsek megvédelmezésére.

Franciscato szerdán váratlanul találkozott egy ismeretlen törzzsel egy, a Rondonia nyugat-brazíliai államban található rezervátumban, és az egyik őslakos nyíllal mellbe lőtte.

Az 1980-as években alapított Kanindé etno-környezetvédelmi jogvédő szervezet, amelynek a kormánytisztviselő a munkatársa volt, elmondta, hogy az őslakos törzsek nem tudják megkülönböztetni a külvilágból érkezők közül a barátokat az ellenségtől.

Franciscato halála egy olyan időszakban történt, amikor a brazíliai őslakosokat növekvő veszély fenyegeti az illegális földfoglalók, favágók és aránybányászok rohama miatt.

Ez utóbbiakat felbátorítja Jair Bolsonaro radikális jobboldali politikus szándéka, aki az Amazonas vidékének fejlesztésére hivatkozva csökkenteni akarja az őshonos rezervátumok nagyságát.

fecsego.eu/168óra

(MTI)

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |