| Mobile | RSS

Tüntettek az idegenforgalmi vállalkozók – szükségük van a kormányzati segítségre

– SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI – FORRÁS: MTI

Kormányzati segítségért demonstráltak idegenforgalmi vállalkozások a turizmusban érdekelt munkavállalók részvételével pénteken Budapesten.

A rendezvényen az utazásszervezők, utazási irodák, idegenvezetők, fuvarozók és szállásadók nevében szólaltak fel vállalkozók. Rajtuk kívül a rendezvényen több száz idegenforgalmi alkalmazott és érdeklődő vett részt. A felszólalók “Mentsük meg a turizmust!” felirattal a háttérben léptek színpadra.

Monos János az utazási irodákat képviselve hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom a világ minden részén nehéz helyzetbe került, de panaszkodás helyett megoldásokat kell találni. Úgy fogalmazott, a magyar turisztikai vállalkozások értéket teremtenek, külföldön képviselik az országot, a külföldiek fogadásával pedig felbecsülhetetlen értékkel gazdagítják.

Az EU-nak nincs turizmuspolitikája, csak a tagállamok szakminiszterei hozhatnak döntést.

Az idegenforgalom ugyanakkor jórészt kimaradt a kormányzati intézkedések érintettjei közül, noha a nehézségek elmúltával többszörösen adná vissza az állami segítséget – tette hozzá.

Fülöp Viktória az utazásszervezők és utazásközvetítők irodák nevében felszólalva kiemelte: nem szabad hagyni, hogy tömegével hagyják el a pályát a felkészült szakemberek, mert idegenforgalomra mindig szükség van.

“Nem lehet a belföld az új külföld”, ezért az érintettek a kormány támogatását várják – mondta.

Juhász Nóra idegenvezető arról beszélt, hogy a turizmust a legrosszabbkor, a szezon elején érte a leállás.

A csaknem 4 ezer idegenvezető túlnyomó többségén nem segített a kormány,

pedig ők az elsők között szembesültek a járvány következményeivel.

Hozzátette azt is, hogy a belföldi turizmus nem pótolhatja a külföldi utazásokat, és a külföldről érkezőket sem.

Heindl Csaba a buszos vállalkozók érdekében szólt, rámutatva arra, bevételeik csak az osztálykirándulások elmaradása miatt csaknem a felével csökkentek, járműveik értéke visszaesett, a nyári fellendülés hamar véget ért, és támogatást is alig vehettek igénybe.

A vállalkozó hiányolta a párbeszédet, a tájékoztatást, és nehezményezte, hogy a kormány nem kérte ki az érintettek véleményét az intézkedésekről.

A rendezvényen a Főnix Manőver című petíció aláírására kérték a megjelenteket. A felhívásban az áll, hogy az idegenforgalmi vállalkozások megalázó helyzetbe kerültek, ezért a többi között

járulékkedvezményeket, az utazási korlátozások enyhítését és a bértámogatások meghosszabbítását követelik a kormánytól.

Sürgetik azt is, hogy az utazás irodák saját hatáskörben dönthessenek a lemondott utak részvételi díjainak visszatérítéséről.

(MTI)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |