| Mobile | RSS

Elárulta az ügyészség, mi állt a Szijjártó Péter elleni feljelentésben

Elárulta az ügyészség, mi állt a Szijjártó Péter elleni feljelentésben


Oroszi Babett

Oroszi Babett

Bezárult a kör, egyre reménytelenebb, hogy bármi is kiderül Szijjártó Péter adriai luxusjachtozásának részleteiről.

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, a külgazdasági és külügyminisztert egy ismeretlen magánszemély azután jelentette fel, hogy az Átlátszó augusztus 18-án lefotózta Szíjj László luxusjachtján, a Lady MRD-n. A tárcavezető később magánügynek nevezte nyaralásának részleteit, és azt állította, hogy minden rá vonatkozó jogszabályt maradéktalanul betartott.

Bár a feljelentés részletei nem nyilvánosak, Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére elárulta: az ügyészség elutasította azt. Az információt az ügyészség a hvg.hu-nak is megerősítette, annak részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra.

Annyit viszont elárultak, hogy

a feljelentés hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt született,

az elutasító határozatot bűncselekmény hiányában, augusztus 29-én hozták meg.

Bezárult a kör

Úgy tűnik, az idő múlásával egyre reménytelenebb lesz, hogy bármi is kiderül Szijjártó Péter adriai luxusjachtozásának részleteiről. Lapunk az ügyben megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) is, de ők sem adtak semmilyen érdemi információt.

Válaszukban azt írták, hogy a miniszter „családi nyaralása semmilyen módon nem érintett közpénzt” és hozzátették, hogy éppen ezért a „magánút” tekintetében a minisztérium nem rendelkezik közérdekű adattal, így nem tekinthető adatkezelő szervnek.

A KKM ezen kívül csak a szokásos paneleket ismételte:

A külgazdasági és külügyminiszter mindig – így a szabadsága alatt is – minden törvényt betartott és betart”, a nyaralás maga pedig teljes mértékben a magánélet része, a magánélet védelme pedig mindenkit megillet”

– írták.

A minisztériumtól kértük azt is, küldjék meg, milyen szabályok vonatkoznak arra, ha egy dolgozó ajándékot kap. Azt válaszolták, hogy egy minisztériumi utasítás (27/2017. (VII. 13.) rendelkezik az ajándékok elfogadására vonatkozó magatartási szabályokról. Ennek 16. paragrafusa szerint a minisztérium dolgozóinak a többi közt a következő szabályokat kell betartaniuk:

  • tartózkodni kell minden olyan ajándék elfogadásától, amely esetében vélelmezhető az ajándékozó munkavégzéssel kapcsolatos befolyásolási szándéka;
  • köteles közvetlen felettese számára haladéktalanul bejelenteni, ha munkája ellátása kapcsán befolyásolási szándékkal kapott ajándékban részesült;
  • belföldön és külképviseleten a mindenkori illetményalap 10 százalékát meghaladó értékű, illetve szóróajándéknak nem minősülő ajándékok tekintetében a megajándékozott köteles az ajándék értékének megállapítására és közvetlen felettese tájékoztatására.
  • Ebben az esetben a szervezeti egység vezetője haladéktalanul elektronikus úton értesíti az integritás tanácsadót, aki kivizsgálja az ügyet.

Azt nem tudjuk, hogy Szijjártó esetében volt-e ilyesmiről szó, kérdeztük erről is a minisztériumot, de egyelőre nem válaszoltak. Bár az is tény: egyelőre az sem tisztázott, hogy ajándékba kapta-e az utat. A vagyonnyilatkozata alapján mindenesetre nem engedhette meg magának.

Az ügyben a Jobbik is vagyonnyilatkozattételi eljárást kezdeményezett, de közleményük szerint a mentelmi bizottság fideszes elnöke nem vette napirendre a kérdést, így ez a kezdeményezés is elhalt.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |