< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Sport, White House / Blog article: Közel kétmilliárd dollárjába kerül a Daimlernek, hogy lezárja az amerikai dízelbotrányát

| Mobile | RSS

Közel kétmilliárd dollárjába kerül a Daimlernek, hogy lezárja az amerikai dízelbotrányát

A Mercedes-Benz tulajdonosa 1,5 milliárd dollárt fizet, hogy rendezze az amerikai kormányzattal szemben fennálló ügyét, amely szerint dízelüzemű járműveiben lévő szoftverek félrevezették az emissziós tesztkészülékeket. Ezen felül javíttatja az érintett autókat, ami akár további 400 millió dollárjába is fájhat a cégnek.

A Mercedes személyautói és kisteherautói ellen indított eljárás szerint 250 ezer autó sértette meg a károsanyag-kibocsátási normákat az észak-amerikai országban. A hatóságok szerint a Daimler olyan programokat telepített a dízel modellekbe, amelyek –  ahogy korábban más márkák esetében is – észlelték, hogy a motort éppen tesztelik, és ilyenkor visszavették a károsanyag-kibocsátást, ami egyébként – normál, utcai üzemmódban – jóval meghaladta az előírt értékeket.

Az amerikai tisztviselők az ügy lezárása kapcsán kiemelték, hogy remélik, ezek a bírságok elriasztják a hasonló próbálkozásoktól a jövőben a gyártókat. A Daimler is “fontos lépésnek” nevezte a megegyezést a dízelbotrány rendezése felé, de tagadta a velük szemben megfogalmazott állításokat. A Daimler részéről azt hangsúlyozták, hogy a megegyezés révén sikerült elkerüli a hosszadalmas bírósági eljárást, amely jogi és pénzügyi kockázatokkal járt volna – írja a BBC News.

A mostani egyezség annak a 2016-ban indult nyomozásnak a lezárása, amely annak nyomán kezdődött, hogy az amerikai hatóságok gyanús szoftvereket fedeztek fel a Mercedesekben.

Az egyezségben szereplő 875 millió dolláros bírság a második legnagyobb polgári büntetés, amelyet az Egyesült Államok valaha is kiszabott a tiszta levegőre vonatkozó törvény alapján járműgyártóra, a legnagyobb ilyen összeget a Volkswagen fizette 1,45 milliárd dollárral. A Daimler azt is vállalta, hogy ezen felül 700 millió dollárt fizet a tulajdonosok által indított csoportos keresetek rendezésére. 

További lépésként pedig beleegyezett abba, hogy az érintett autókat – amelyeket 2009 és 2016 között értékesített -, javíttatja az elvárásoknak megfelelően. Amerikai tisztviselők számítása szerint ez a lépés további nagyjából 400 millió dollárjába került az autóipari cégnek.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 195 megnézve, 1 alkalommal mai nap |