< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék / Blog article: „Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

| Mobile | RSS

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

ZHVG Csányi Nikolett

A napokban eldől a Hajógyári-sziget sorsa: míg a kormány árvízvédelmi mobilgátat akar építeni, addig a civilek és a környezetvédelmi szervezetek a visszafordíthatatlan környezetpusztításra figyelmeztetnek. A hvg.hu videója a szigetről.Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Jó ideje folyik már a vita a Hajógyári-sziget körül: a kormány gátat akar építeni a szigeten, ami ellen a helyi, óbudai önkormányzat mellett a környékbeliek is tiltakoznak. A WWF Magyarország petíciót is indított a terület védelméért, a Fővárosi Közgyűlés pedig építési tilalmat akar elérni a szigeten.

Bár a korábban ide tervezett kajak-kenu központot máshol építik majd fel, egyelőre nagyon úgy néz ki, a gátak megépítéséhez ragaszkodik a kormány. Az érintettek azonban attól tartanak, hogy további beruházásoknak nyit ez utat. A Hajógyári-sziget sorsa a napokban eldől.

A hvg.hu a Hajógyári-szigeten készített videójából többek között azt is megtudhatja, hogy milyen környezeti kárral járna a tervezett gátrendszer felépítése és hogy mióta van már a napirenden a terület beépítése. Az ellenzők szerint a töltések nemcsak a környezetnek, de a környéken lakóknak is kárt okozhatnak és szakértők szerint máshol és máshogy lenne szükség arra, hogy helyrehozzák a területet.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 59 megnézve, 1 alkalommal mai nap |