| Mobile | RSS

Száguld Trump gőzhengere//Faites fonctionner le cylindre à vapeur de Trump

Horváth Gábor


Fotó: MANDEL NGAN / AFP

A múlt pénteken elhunyt Ruth Bader Ginsburg legfelsőbb bírósági tag lesz az Egyesült Államok történetében az első nő, akit a Capitolium kupolacsarnokában ravataloznak fel. Donald Trump a búcsúztatás után, feltehetően szombaton jelenti be, kit jelöl a megüresedett helyre.

A republikánusok úgy vélik, rendelkeznek a szenátusban minimálisan szükséges 50 szavazattal, így az elnök még a november 3-i választások előtt bejuttathatja jelöltjét a legfelsőbb bíróságba. A liberális ellenzék nem tudja feltartóztatni az úthengert, a legtöbb, ami telik tőle, a politikai bosszúval való fenyegetés – ahhoz viszont előbb meg kellene nyerni az elnökválasztást és a szenátusban is többségbe kéne kerülni. Trump kétségbe vonta, hogy valóban Ginsburg diktálta-e utolsó napjaiban végső akaratát, miszerint majd csak az elnökválasztás után jelöljék ki az utódját. Sem ő, se a szenátus republikánus vezetői nem hagytak kétséget aziránt, hogy ki fogják használni a kínálkozó lehetőséget. Az elnök azt is hozzátette, hogy „fiatal” jelöltet szeretne, aki hosszú évtizedekre biztosítja a legfelsőbb bíróság konzervatív többségét. Trump listáján öt nő szerepel, az egyik legvalószínűbb befutó, a 48 esztendős Amy Coney Barrett hétfőn már járt is a Fehér Házban. A hétgyermekes, mélyen katolikus fellebbviteli bíró a konzervatív oldal egyik kedvence. Nem csak a gyermekvállalás szabadságának ügyében várnak tőle fordulatot, de azt remélik, hogy szavazatával végre sikerül megsemmisíteni a Barack Obama elnöksége alatt a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátásról elfogadott törvényt.

fecsego.eu/népszava.hu

Faites fonctionner le cylindre à vapeur de Trump
23 septembre 2020 | Publier Cour constitutionnelle, actualités, événements, Cour / Parquet / Conseil des arrêts de Szeged, Pictures of Life / tabloïd, salle de presse de l’UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News, Blog du rédacteur en chef, Vie publique, Culture, Comité Helsinki hongrois, Szeged Tribunal, Maison Blanche
Gábor Horváth

Photo: MANDEL NGAN / AFP
Ruth Bader Ginsburg, membre de la Cour suprême décédée vendredi dernier, sera la première femme de l’histoire des États-Unis à être enterrée dans la salle du dôme du Capitole. Donald Trump annoncera après les adieux, vraisemblablement samedi, qui il nommera pour le poste vacant.

Les républicains estiment avoir le minimum requis de 50 voix au Sénat, de sorte que le président peut nommer son candidat à la Cour suprême avant les élections du 3 novembre. L’opposition libérale ne peut pas arrêter la route, dont la plupart est une menace de vengeance politique – mais cela exigerait de remporter d’abord l’élection présidentielle et une majorité au Sénat. Trump s’est demandé si Ginsburg avait effectivement dicté sa volonté finale dans ses derniers jours de ne nommer son successeur qu’après l’élection présidentielle. Ni lui ni les dirigeants républicains du Sénat n’ont laissé de doute quant à savoir qui profiterait de l’occasion. Le président a également ajouté qu’il souhaite un «jeune» candidat qui obtiendra une majorité conservatrice à la Cour suprême pour les décennies à venir. La liste de Trump comprend cinq femmes, l’une des finalistes les plus probables, Amy Coney Barrett, 48 ans, était déjà à la Maison Blanche lundi. Le juge d’appel profondément catholique de sept enfants est l’un des favoris des conservateurs. On s’attend non seulement à ce qu’il prenne un virage sur la question de la liberté d’avoir des enfants, mais ils espèrent que son vote renversera enfin la loi adoptée sur la santé pour tous sous la présidence de Barack Obama.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |