| Mobile | RSS

A fehérorosz lázadók mellé áll Gorbacsov

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője a szovjet rendszer összeomlása előtt a fehéroroszországi tiltakozó megmozdulásokat támogatja a Lukasenka-rezsimmel szemben.

Barabás Júlia,

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője sajtónyilatkozatban állt ki a Fehéroroszországban tiltakozó emberek mellett, akik azt akarják, hogy távozzon a hatalomból Aljakszandr Lukasenka, aki több mint 25 éven át állt az ország élén – derül ki a Moscow Times tudósításából.

Gorbacsov egy nappal azt követően szólalt meg, hogy Lukasenka titokban letette az elnöki esküt, miután a tiltakozók szerint óriási csalással papíron megnyerte az augusztus 9-ei elnökválasztást.

“Tisztelem a belorusz köztársaságot és kedvelem a belorusz embereket” – mondta a 89 éves Gorbacsov a Podyom sajtóorgánumnak. A tiltakozásukkal megmutatták erős nemzeti karakterüket, amit jónak tart a szovjet rendszer reformjának atyja, akinek híres glasznoszty és peresztrojka kezdeményezése végül a szovjet birodalom bukásához vezetett. Lukasenka titkos beiktatását az ország elnöki tisztségébe ördögi fejleménynek minősítette.

A veterán politikus reméli, hogy a demonstrálók megmozdulását végül siker kíséri, de elismeri, hogy a neheze csak azt követően következhet, ha megszabadulnak a regnáló rezsimtől. Óriási munka vár a belorusz társadalomra, amit a mai fiataloknak kell majd elvégezniük.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |