< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Francia polgármesterek lázonganak, mert Macron nem egyeztet velük a szigorításokról//Les maires français se rebellent car Macron n’est pas d’accord avec eux sur le resserrement

| Mobile | RSS

Francia polgármesterek lázonganak, mert Macron nem egyeztet velük a szigorításokról//Les maires français se rebellent car Macron n’est pas d’accord avec eux sur le resserrement

– SZERZŐ: 168 ÓRA / MTI

Párizs és Marseille népe egyre nehezebben viseli a vendéglátóhelyek újabb korlátozását.

Heves tiltakozást váltott ki csütörtökön Franciaországban ellenzéki politikusok és városvezetők részéről, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány előző este újabb korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a nagyvárosokban.

A délkeleti Marseille-ben – ahol minden vendéglátóhelyet bezáratnak legalább a hónap végéig – a politikusok és a lakók részéről is általános az elégedetlenség, miután a második legnagyobb francia város a vidék megbüntetésként éli meg a kormány központi döntését.

“Dühös vagyok, mert nem volt semmilyen egyeztetés, és ez egyszerűen elfogadhatatlan. Miért ez a korlátozás, amikor a számok már elindultak pozitív irányba néhány nappal ezelőtt?” – tette fel a kérdést Michele Rubirola, az ellenzéki Zöldekhez tartozó polgármester a France Info hírrádióban. Hozzátette, hogy tíznapos felkészülési időt kér a kormánytól minden új korlátozást megelőzően.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda esti párizsi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy minden mutató (napi esetszám, kórházi betegek és elhunytak száma) napok óta fokozatosan emelkedik országszerte. Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány, tizenegy nagyvárosban, köztük a fővárosban pedig úgynevezett megerősített riasztási szintet léptetett életbe, amelynek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk, a sportklubok és az egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek hétfőtől nem nyithatnak ki.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere csütörtökön “nehezen érthetőnek” nevezte a korlátozásokat, amelyekről vele nem egyeztetett a kormány. Elmondta, hogy ezért tiltakozott a miniszterelnöknél és a prefektúránál is.

A Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió elnöke, a jobbközép Valérie Pécresse a Twitteren fejezte ki elégedetlenségét.

“A Covid-19-fertőzéssel szemben hatalmas önfegyelemre kérem az Ile-de-France-on élőket. De a kormányt is megkérem, tartsa tiszteletben a tényleges egyeztetést az önkormányzatokkal a már nagyon törékeny helyzetben lévő bárokat és éttermeket érintő döntéseket illetően” – írta a régióelnök.

A francia polgármesterek szövetségének jobboldali elnöke, Francois Baroin volt miniszter szerint a kormány az egyeztetés hiányával növeli a bizalmatlanságot, és ezért Jean Castex miniszterelnöktől azt kérte, hogy fogadja a szövetség delegációját a regionális válságkezelés részleteinek tisztázására.

Jordan Bardella, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés alelnöke “elképesztőnek” nevezte a France Info hírrádióban, hogy a kormány “ennyire durva” intézkedést foganatosított a vendéglátóipar ellen. Az ellenzéki politikus szerint “ha az emberek nem mehetnek étterembe, akkor otthon fognak bulizni, és nem valószínű, hogy így megfékezhető a járvány”.

A radikális baloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon szerint “Emmanuel Macron (államfő) újrakezdi: figyelmeztetés nélkül hoz ellentmondó és össze nem hangolt intézkedéseket”.

Az egészségügyi tárca eközben arra figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8. óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában.

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen.

Miközben Marseille-ben már beteltek a koronavírusos betegeknek fenntartott intenzív ágyak, a párizsi közkórházak igazgatósága bejelentette, hogy a tervezett sebészeti beavatkozások húsz százalékát a jövő hét kezdetétől elhalasztják, miután egyre több Covid-19-beteg kerül lélegeztetőgépre a fővárosi intézményekben. A hónap eleji ötvenről szerda este 132-re nőtt az intenzív osztályon ápoltak száma Párizsban, ami becslések szerint a hónap végére 200-ra emelkedhet.

fecsego.eu/168óra

Les maires français se rebellent car Macron n’est pas d’accord avec eux sur le resserrement
25 septembre 2020 | Publier Comité Helsinki hongrois

  • AUTEUR: 168 HEURES / MTI

Les parisiens et marseillais ont de plus en plus de mal à supporter une autre restriction sur les restaurants.

Des politiciens et des dirigeants de la ville opposés ont déclenché jeudi de vives manifestations en France selon lesquelles le gouvernement avait mis en place de nouvelles mesures restrictives dans les grandes villes la nuit précédente pour enrayer l’épidémie de coronavirus.

Dans le sud-est de Marseille, où tous les restaurants seront fermés au moins jusqu’à la fin du mois, il y a aussi un mécontentement généralisé de la part des politiciens et des résidents après que la deuxième plus grande ville française du pays ait subi la décision centrale du gouvernement comme une punition.

«Je suis en colère parce qu’il n’ya pas eu de réconciliation et c’est tout simplement inacceptable. Pourquoi cette limitation alors que les chiffres évoluaient déjà dans une direction positive il y a quelques jours? » S’est interrogé Michele Rubirola, le maire de l’opposition Verts sur France Info. Il a ajouté qu’il demandait au gouvernement dix jours de se préparer avant toute nouvelle restriction.

Le ministre de la Santé, Olivier Véran, a rappelé lors d’une conférence de presse à Paris mercredi soir que tous les indicateurs (nombre de cas par jour, nombre de patients hospitalisés et décès) sont en augmentation constante à travers le pays depuis des jours. Outre Marseille, l’île d’outre-mer de la Guadeloupe a été classée zone d’alerte maximale par le gouvernement, avec onze grandes villes, dont la capitale, imposant un niveau d’alerte dit renforcé obligeant les bars et cafés à fermer à 10 heures pour les clubs sportifs et les associations. les chambres ne peuvent pas être ouvertes à partir du lundi.

Anne Hidalgo, la maire socialiste de Paris, a qualifié jeudi les restrictions de «difficiles à comprendre» que le gouvernement n’avait pas acceptées avec elle. Il a dit que c’était la raison pour laquelle il avait également protesté auprès du Premier ministre et de la préfecture.

Valérie Pécresse, présidente de centre-droit de la région Ile-de-France, qui comprend également Paris, a exprimé son mécontentement sur Twitter.

«Je demande à la population d’Ile-de-France une énorme autodiscipline contre l’infection Covid-19. Mais je demande aussi au gouvernement de respecter la concertation effective avec les municipalités concernant les décisions concernant les bars et restaurants, qui sont déjà dans une situation très fragile », a écrit le président régional.

L’ancien ministre François Baroin, président de droite de l’Association des maires français, a déclaré que le gouvernement augmenterait la méfiance en l’absence de consultation et a donc demandé au Premier ministre Jean Castex de recevoir une délégation de l’association pour clarifier les détails de la gestion de crise régionale.

Jordan Bardella, vice-président de la concentration nationale de droite radicale, a qualifié «d’étonnant» sur France Info que le gouvernement ait pris une mesure aussi «brutale» contre l’industrie hôtelière. Un politicien de l’opposition a déclaré que «si les gens ne peuvent pas aller au restaurant, ils feront la fête à la maison et il est peu probable que cela freine l’épidémie de cette façon».

Le leader de la gauche radicale, Jean-Luc Mélenchon, a déclaré: «Emmanuel Macron (chef de l’Etat) recommence: entreprendre des actions contradictoires et non coordonnées sans avertissement».

Le ministère de la Santé, quant à lui, a averti que le nombre de personnes infectées prises en charge dans l’unité de soins intensifs était passé à plus d’un millier jeudi, un chiffre sans précédent depuis le 8 juin. L’hôpital prend en charge 5 932 patients, soit une augmentation de 136 au cours des dernières 24 heures.

Au plus fort de la première vague de l’épidémie, 30 000 patients ont été traités à la fois dans les hôpitaux français, dont plus de 7 000 sous ventilateurs.

Alors que les unités de soins intensifs pour patients atteints de coronavirus à Marseille ont déjà été remplies, le conseil des hôpitaux publics de Paris a annoncé que vingt pour cent des chirurgies prévues seront reportées au début de la semaine prochaine après que de plus en plus de patients Covid-19 soient ventilés dans des institutions métropolitaines. Le nombre de patients de l’unité de soins intensifs de Paris est passé de cinquante en début de mois à 132 le mercredi soir, estimé à 200 d’ici la fin du mois.

fecsego.eu/168hour

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |