| Mobile | RSS

Budai Gyula a PS-nek: Czeglédynek falaz az ügyvédi kamara!

FÜSSY ANGÉLA

A Szegedi Ügyvédi Kamara Etikai Bizottsága fegyelmi és etikai vizsgálatot indíthat a Czeglédy-ügyet megakasztó ügyvéddel, Binszki Józseffel szemben. A PestiSrácok.hu cikke nyomán Budai Gyula tett bejelentést az országos Magyar Ügyvédi Kamaránál, valamint a területi Szegedi Ügyvédi Kamaránál. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint Binszki József súlyos etikai vétséget követett el azzal, hogy érdekellentétben álló felek védelmét vállalta el ugyanabban az ügyben, talán éppen azért, hogy ezzel akadályozza az eljárás folytatását. Budai portálunknak arról is beszélt, hogy a Magyar Ügyvédi Kamarának szerinte nemcsak a DK-s Binszki Józseffel szemben kellene eljárnia, hanem Czeglédy kamarai tagságát is fel kellene függesztenie; ehhez törvényi lehetősége és módja is van, mégsem tesznek semmit. Egy alsó hangon 10-15 év börtönbüntetéssel fenyegetett vádlott önkormányzatokat képviselhet, bizalmas információkhoz és adatokhoz juthat, ami nonszensz. “Még 2018 márciusában fordultam Czeglédy miatt az ügyvédi kamarához, de azóta sem történt semmi. Szerintem nem véletlenül. Czeglédy a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát is kilóra megvette” – mondta portálunknak a képviselő.

Egyre több olyan csavar érhető tetten a Czeglédy-ügyben, amelyre korábban nem volt példa, és jogi szempontból valóban nonszensznek mondható. Czeglédy Csaba harmadszor kerül összetűzésbe a törvénnyel iskolaszövetkezetes bizniszei miatt. A többrendbeli okirathamisítást és adócsalást először ügyészi megrovással, majd másodszor felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta. Akkor a Rébusz – Czeglédy fiatalon létrehozott iskolaszövetkezete – le is húzta a rolót. A mostani, harmadik büntetőeljárás vádirata szerint az egész országot lefedő hálózatot már úgy építette ki, hogy az érdemi tevékenységet nem végző, tehát fiktív szövetkezeteket már strómanok nevére jegyezték be. Ezúttal már bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással vádolják.

ÉS MI TÖRTÉNT EZ ALATT? SEMMI. ÉL, MINT MARCI HEVESEN…

Azt leszámítva, hogy Czeglédy több, mint egy évet előzetes letartóztatásban ült, gyakorlatilag semmi nem történt. Társával jól menő ügyvédi irodát visznek, ő maga ügyek hadában képvisel főleg DK-s politikusokat, irodája egymás után kapja a megbízásokat a baloldali vezetésű önkormányzatoktól. Önkormányzati képviselő, szociális bizottsági elnök lett. Feltették a DK listájára, így EP-képviselőjelölt is lehetett, aminek következtében egy időre meg is kellett szüntetni vele szemben a büntetőeljárást. Az elmúlt hetekben újfent bejelentkezett. Egyre magabiztosabban üzenget az ellenzéki pártoknak arról, hogy a legesélyesebbnek kell lennie az összellenzéki jelöltnek 2022-ben. Az is egyre valószínűbb, hogy addigra ügyében elsőfokú ítélet sem lesz: most éppen azzal akasztották meg a büntetőeljárást és azért nem lehet tárgyalni, mert az egyik védő, aki korábban beismerő vallomást tett terheltet védett, elvállalt rögtön három, érdekellentétben álló vádlottat is, ami összeférhetetlen. Ezt az ügyvédet, Binszki József szegedi DK-s politikust ki is zárták az eljárásból; most még a fellebbezési határidőket várják, aztán új védőket kell kijelölni, akiknek meg fel kell készülni.

BUDAI GYULA AZ ÜGYVÉDI KAMARA FELELŐSSÉGÉT IS FIRTATJA

Budai Gyula szerint az ügyvédi trükközésnek is következménye kell legyen, ahogy szerinte az sem normális dolog, hogy egy közpénzcsaló bűncselekményekkel vádolt ügyvéd irodáját közpénzből tartják el az önkormányzatok, és Czeglédy még közügyek irataiban is turkálhat.

A kamarának lépnie kellene; ha nem teszik, az is elgondolkoztató

– véli a politikus. Mint mondta, Czeglédy kamarai tagsága ügyében már március 27-én a kamarához fordult, de úgymond le is pattintották.

Nem kell kizárni azt az ügyvédet a kamarából, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, a törvény viszont mérlegelési lehetőséget és módot ad a kamarának arra, hogy ha tagja, egy gyakorló ügyvéd olyan bűncselekmény vádlottja, amely 5 éves vagy annál súlyosabb börtönbüntetéssel fenyegetett, akkor felfüggesztheti a tagságát. Teszem hozzá, a normális ügyvédek, akik esetleg hasonló helyzetbe kerültek, saját maguk függesztették fel kamarai tagságukat és ügyvédi tevékenységüket

– mondta Budai Gyula. Hozzátette: Czeglédy Csabának sokan falaznak, amióta a büntetőügye tart. Személyes véleménye szerint nem véletlen, hogy az illetékes Vas Megyei Ügyvédi Kamara nem látja indokoltnak a kamarai tagság felfüggesztését egy, már a múltban többször elítélt bűnözővel szemben, aki jelenleg is minimum 10-15 év börtönbüntetéssel nézhet szembe, ha a bíróság bűnösnek találja. A képviselő emlékeztetett, hogy a kamara az ügy minden fázisában tájékoztatást kapott a hatóságoktól. Értesítették őket. amikor Czeglédyt őrizetbe vették, amikor meggyanúsították, majd amikor vádat emeltek ellene és társai ellen. Mégsem történt azóta sem semmi. Ezért csak arra tud gondolni, hogy “Czeglédy a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát kilóra megvette”:

“Még 2018 márciusában fordultam Czeglédy miatt az ügyvédi kamarához, de azóta sem történt semmi. Szerintem nem véletlenül. Czeglédy a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát is kilóra megvette”

– mondta portálunknak a képviselő.

Az eljárást aktuálisan húzó Binszki József kapcsán legalább rendkívül gyors és pozitív választ kaptam mind Szegedről, mint Bánáti Jánostól, az országos kamarai elnöktől. Azt írták, hogy továbbították az ügyet a vezető fegyelmi főbiztosnak és az etikai bizottságnak. Azt ígérték, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatni fognak

– mondta Budai Gyula.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

fecsego.eu/PestSrácok

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |