< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Orbán az EU-csúcsra menet megzsarolta Európát, százmilliárdokat bukhat Magyarország///Orbán chantageou a Europa em seu caminho para a cúpula da UE, e centenas de bilhões da Hungria podem cair

| Mobile | RSS

Orbán az EU-csúcsra menet megzsarolta Európát, százmilliárdokat bukhat Magyarország///Orbán chantageou a Europa em seu caminho para a cúpula da UE, e centenas de bilhões da Hungria podem cair

Írta Altruista

Orbán Viktor a mai uniós csúcsra tartva az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar kormány inkább hajlandó lenne elbukni

6 MILLIÁRD EURÓNYI VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST ÉS TOVÁBBI 10 MILLIÁRD EURÓS HITELFELVÉTELI LEHETŐSÉGET A NEXTGENEU PROGRAMBÓL,

csakhogy kivonhassa magát a kifizetésekhez kötendő jogállamisági feltételek alól.

Orbán egészen pontosan úgy fogalmazott: ha a jogállamiság és az uniós kifizetések összekötéséről szóló vita késleltetné a koronavírus miatti 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alap (NextGenerationEU) felállítását, akkor ezt elkerülendő “jobb inkább kormányközi alapon felállítani a programot, azaz az EU intézményi keretein kívül”.

A magyar miniszterelnök zsarolása már csak azért is érdekes, mert a napokban megszellőztetett német jogállamisági javaslat jelentős engedményeket tesz mind a vétóval fenyegető magyar, mind a lengyel kabinetek számára. A pofátlanságot jelzi, hogy Orbánéknak szemlátomást még ez a felvizezett javaslat sem fogadható el.

Elképzelhető persze, hogy a kormányfő csak blöfföl, és a fenyegetést csupán taktikai alapon fogalmazta meg, erre utalhatna, hogy a németek javaslatával szemben vétót lebegtettek be a keményebb jogállami feltételeket követelő északi tagállamok is. Orbán lépése arra irányulhat, hogy nyomást gyakoroljon a németekre, hogy ne az északiak, hanem inkább a magyarok és a lengyelek követeléseinek engedjenek.

A kiéleződő vitákat jelzi, hogy tegnap este az uniós nagykövetek ülésén a magyar és lengyel nagykövetet leszavazták, amiért még a felvizezettnél is puhább feltételeket akartak. A tagállamok többsége ugyanakkor az északiak keményebb követeléseinek sem engedett, egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a meccs nem dőlt el egyik irányba sem. Fennáll ugyanakkor a veszélye a patthelyzet kialakulásának. A mostani szavazásnál elég volt a többség szavazata a javaslat megszavazásához, a költségvetésről és a mentőcsomagról szóló szavazásnál ugyanakkor már egyhangúság lesz szükséges, és ha addigra sem oldódik fel az ellentmondás a lengyel-magyar páros és az északiak között, akkor beállhat a patthelyzet.

Úgy néz ki, Orbán mindent egy lapra tett fel. Zsarolását ma Gulyás Gergelyen keresztül is megerősítette, aki csütörtöki kormányinfóján úgy fogalmazott: “Jó lenne ezt a felelőtlen vitát, ami a támogatások és a jogállamisági feltételek összekötését jelenti, mielőbb lezárni és végrehajtani a nyári megállapodást. Ha ez nem megy, kormányközi alapon is meg lehet tenni a NextGenerationEU alap felállítását.” Hozzátette: “Ha viszont a fukaroknak nevezett északi tagállamok – akik valójában soha nem támogatták teljes szívvel a programot – továbbra is úgy gondolják, hogy jogállamiságra hivatkozva az egész alap működése megakadályozható, akkor keressünk más megoldást.”

Ez a “más megoldás” lenne Gulyás (és Orbán) szerint, hogy “kormányközi alapra” helyezik a megállapodást. Ebben az esetben Magyarországra a jogállami feltételrendszer csak a költségvetés esetében vonatkozna (ez 33 milliárd eurót jelent), a NextGenerationFund viszont nem.

fecsego.eu/PestiBulvár

Orbán chantageou a Europa em seu caminho para a cúpula da UE, e centenas de bilhões da Hungria podem cair
1 de outubro de 2020 | postar Tribunal Constitucional, Notícias atuais, Eventos, Tribunal / Gabinete do Procurador / Conselho de Julgamento de Szeged, Ministério da EE, Pictures of Life / tablóide, Sala de Imprensa da UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News, Blog do Editor-Chefe, Vida Pública, Cultura, Helsinque Húngaro Comissão, Tribunal de Szeged, Casa Branca
Postado por Altruista –

Indo para a cúpula da UE hoje, Viktor Orbán disse ao MTI que o governo húngaro estaria mais disposto a falhar.

6 BILHÕES DE EUROS DE SUBVENÇÃO NÃO RECUPERÁVEL E OUTRA OPORTUNIDADE DE FINANCIAMENTO DE 10 BILHÕES DE EUR DO PROGRAMA NEXTGENEU,

mas retirar-se do Estado de Direito ligado aos pagamentos.

Orbán colocou de forma bastante precisa: se o debate sobre a ligação entre o Estado de direito e os pagamentos da UE atrasasse a criação de um fundo de recuperação de coronavírus da UE de 750 bilhões de euros (NextGenerationEU), seria melhor criá-lo em uma base intergovernamental, lado de fora”.

A chantagem do primeiro-ministro húngaro é interessante apenas porque o Estado de direito alemão recentemente proposto faz concessões significativas aos gabinetes húngaro e polonês, que ameaçam vetar. O fato de que mesmo esta proposta diluída seja obviamente inaceitável para os Orbans é uma indicação de atrevimento.

É concebível, é claro, que o primeiro-ministro esteja apenas blefando e formulando a ameaça em uma base puramente tática, o que pode ser indicado pelo fato de que os Estados-Membros do norte, que exigem um Estado de direito mais rígido, também vetaram a proposta alemã. A jogada de Orbán pode ter como objetivo pressionar os alemães a cederem às demandas dos húngaros e poloneses, não do Norte.

A escalada dos debates é indicada pelo fato de que os embaixadores húngaro e polonês foram rejeitados na reunião de embaixadores da UE na noite passada, para a qual desejavam condições ainda mais suaves do que as que haviam nomeado. No entanto, a maioria dos Estados-Membros não cedeu às exigências mais duras dos nórdicos, pelo que, por enquanto, parece que o jogo não foi decidido em nenhuma das direcções. No entanto, existe o risco de um impasse. Na votação atual, a maioria foi suficiente para votar a favor da proposta, mas a votação do orçamento e do pacote de resgate exigirá unanimidade, e se a contradição entre o par polonês-húngaro e o Norte não se resolver até lá, pode surgir um impasse.

Parece que Orbán colocou tudo na mesma folha. Ele também confirmou sua chantagem hoje por meio de Gergely Gulyás, que disse em sua informação governamental na quinta-feira: “Seria bom ter esse debate irresponsável, que significa vincular subsídios e Estado de Direito, para concluir e implementar o acordo de verão o mais rápido possível. Se isso não funcionar, o fundo NextGenerationEU poderia ser criado em uma base intergovernamental. ” Ele acrescentou: “Se, por outro lado, os Estados-Membros do norte chamados de mesquinhos – que nunca apoiaram realmente de todo o coração o programa – ainda acreditam que o Estado de Direito pode impedir que todo o fundo funcione, então procuraremos outra solução.”

Essa “outra solução” seria, segundo Gulyás (e Orbán), colocar o acordo em uma “base intergovernamental”. Nesse caso, o estado de direito se aplicaria à Hungria apenas no caso do orçamento (isso significa 33 bilhões de euros), mas o NextGenerationFund não.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 59 megnézve, 2 alkalommal mai nap |