< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbánék hitelt hitelre halmoznak – Unokáink jövője nem lesz felhőtlen//Orbans acumulam crédito a crédito – O futuro de nossos netos não será sem nuvens

| Mobile | RSS

Orbánék hitelt hitelre halmoznak – Unokáink jövője nem lesz felhőtlen//Orbans acumulam crédito a crédito – O futuro de nossos netos não será sem nuvens

KÖZÉLET

Megosztás

Orosz hitel, Kínai hitel és nem láttam a plakátokon, hogy az EU-tól is hitelt vettek fel…

Úgy vett fel 60 milliárd forint hitelt Magyarország, hogy szinte semmit nem tudunk róla.

Több mint hatvanmilliárd forint (175 millió euró) hitelt vett fel Magyarország az Európa Tanács Fejlesztési Banktól (CEB) a járvány elleni védekezés költségeinek fedezésére – jelentette be a múlt héten a Pénzügyminisztérium (PM). Elsőre érthetetlen, miért volt szükség a forrásra a komoly költségvetési mozgástér és a jelentős kormányzati tartalékok miatt, másodikra pedig még érdekesebb a hitel, hiszen szinte semmit nem lehet tudni a részletekről. A megállapodásról kiadott angol nyelvű közleményben viszont egy új információt is elárultak: a kormány várakozásai szerint akár az ezermilliárd forintot is meghaladhatja a járvány elleni védekezés idei költsége.

Sok a furcsaság a hitel körül, de ez nem meglepő

A mostanihoz hasonló fejlesztési intézményektől felvett hitelek midennaposak Magyarország esetében, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idei finanszírozási tervében félmilliárd eurós forrásbevonás szerepel ilyen formában. Ugyanakkor több érdekesség is van a megkötött hitel kapcsán:

  • Eleve kicsit furcsa, miért van szükség a hitelre akkor, amikor a kormány azt hangoztatja, hogy folyamatosan biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat, van költségvetési mozgástér és a kormányzati tartalék is jelentős a kincstári számlán. Főleg a 60 milliárdos összeghez képest, ami elenyészőnek mondható költségvetési szempontból.
  • A hitelügylet kapcsán a CEB is kiadott egy közleményt, amiben a forrás felhasználását illetően van egy kiegészítés a PM-közléséhez képest: ebből a forrásból szeretnék hazacsábítani a külföldön élő magyar egészségügyi dolgozókat, illetve más intézkedésekkel javítani a magyar egészségügy hatékonyságát. Vagyis a jelek szerint itthon a kormány továbbra sem szívesen beszél a tömeges magyar elvándorlásról, viszont szeretné azt visszafordítani.
  • Érdekesség, hogy miközben az adósságkezelésben szinte minden elem (devizakötvények, forintkötvények, lakossági állampapírok, kincstárjegyek stb.) adatai ismertek, a mostanihoz hasonló bilaterális hiteleknél szinte semmit nem árulnak el a felek. Nem tudni például, milyen kamat mellett, milyen futamidőre kaptuk a hitelt, az erre vonatkozó kérdésünkre a CEB csak annyit válaszolt, hogy a hasonló fejlesztési hiteleknek megfelelő a kamatozás, a futamidő pedig megegyezik azzal, amit a többi tagállamnak kínálnak. Kérdéseinkkel megkerestük a Pénzügyminisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.
  • A fejlesztési bank honlapján található adatok szerint a most bejelentett hitelmegállapodást már április 17-én jóváhagyták. Azt viszont nem árulták el, miért kellett három hónapig várni a bejelentéssel, csak annyit írtak a kérdésünkre válaszul, hogy országonként eltérő a jóváhagyás és a hatályba lépés között eltelt idő, függ a helyi bürokratikus folyamatoktól és a forrás sürgősségétől például. Hozzáteszik, hogy a korábbi magyar hitelkihelyezésekkel összevetve nem szokatlan a három hónapos átfutási idő.

Vagyis összefoglalva: felvett Magyarország 60 milliárd forint hitelt, de nem tudjuk, mennyit kell visszafizetni és mikor, a pénz felhasználásáról pedig kicsit máshogy kommunikál a kormány itthon, mint a hitelt nyújtó bank külföldön.

Bővebben: portfolio.hu

fecsego.eu/OLKT

Orbans acumulam crédito a crédito – O futuro de nossos netos não será sem nuvens
2 de outubro de 2020 | postar Tribunal Constitucional, Notícias atuais, Eventos, Tribunal / Gabinete do Procurador / Conselho de Julgamento de Szeged, Ministério da EE, Pictures of Life / tablóide, Sala de Imprensa da UE, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Chattering News, Blog do Editor-Chefe, Vida Pública, Cultura, Helsinque Húngaro Comissão
PÚBLICO

Compartilhando

Empréstimo russo, empréstimo chinês e não vi nos cartazes que também foi feito um empréstimo da UE…
A Hungria fez um empréstimo de 60 bilhões de HUF sem saber quase nada a respeito.
A Hungria pediu emprestado mais de 60 bilhões de forints (175 milhões de euros) do Banco de Desenvolvimento do Conselho da Europa (CEB) para cobrir os custos do controle da epidemia, anunciou o Ministério das Finanças (PM) na semana passada. Em primeiro lugar, é incompreensível porque o recurso foi necessário devido à grande margem de manobra orçamentária e reservas governamentais significativas e, em segundo lugar, o empréstimo é ainda mais interessante, já que quase nada se pode saber sobre os detalhes. No entanto, o anúncio do acordo em inglês também revelou uma nova informação: a previsão do governo é que o custo de controle da epidemia este ano pode ultrapassar os mil bilhões de forints.
Há muita estranheza em torno do crédito, mas isso não é surpreendente
Os empréstimos de instituições de desenvolvimento como a atual são para o dia todo, no caso da Hungria, e o plano de financiamento deste ano do Centro de Gestão da Dívida Pública (ÁKK) inclui a captação de meio bilhão de euros desta forma. No entanto, existem várias coisas interessantes sobre o empréstimo:

É um pouco estranho, à primeira vista, por que o crédito é necessário quando o governo afirma que está constantemente fornecendo os recursos necessários para a defesa, há margem de manobra orçamentária e a reserva do governo também é significativa na conta do tesouro. Especialmente em comparação com o montante de 60 bilhões, que pode ser considerado insignificante do ponto de vista orçamental.
Em conexão com a transação de empréstimo, o CEB também emitiu uma comunicação na qual há um acréscimo à comunicação do PM sobre o uso do recurso: desta fonte, gostaria de atrair profissionais de saúde húngaros que vivem no exterior e melhorar a eficiência dos cuidados de saúde húngaros. Em outras palavras, o governo parece relutante em falar sobre a emigração em massa da Hungria em seu país, mas gostaria de reverter isso.
Curiosamente, embora os dados sobre quase todos os itens da gestão da dívida (títulos em moeda estrangeira, títulos do forint, títulos do governo de varejo, títulos do tesouro, etc.) sejam conhecidos, as partes não revelam quase nada sobre empréstimos bilaterais como o presente. Por exemplo, não se sabe com que taxa de juros e por qual prazo recebemos o empréstimo, o CEB apenas respondeu à nossa pergunta sobre este assunto que a taxa de juros para empréstimos de desenvolvimento semelhantes é apropriada e o prazo é o mesmo que aquele oferecido a outros Estados Membros. Também entramos em contato com o Ministério das Finanças com nossas perguntas, mas nenhuma resposta foi recebida até que nosso artigo fosse publicado.
Segundo dados do site do banco de fomento, o contrato de empréstimo anunciado já foi aprovado no dia 17 de abril. No entanto, eles não explicaram por que tivemos que esperar três meses pelo anúncio, eles apenas escreveram em resposta à nossa pergunta que o tempo entre a aprovação e a entrada em vigor varia de país para país, dependendo dos processos burocráticos locais e da urgência da fonte, por exemplo. Eles acrescentam que o prazo de entrega de três meses não é incomum em comparação com os empréstimos húngaros anteriores.
Em outras palavras, a Hungria fez um empréstimo de 60 bilhões de HUF, mas não sabemos quanto pagar e quando, e o governo comunica sobre o uso do dinheiro de forma um pouco diferente em casa do que o banco que concedeu o empréstimo no exterior.

Leia mais: portfolio.hu

fecsego.eu/OLKT


Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |