< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra / Blog article: Újabb “migránskaraván” indult az Egyesült Államok felé

| Mobile | RSS

Újabb “migránskaraván” indult az Egyesült Államok felé

– SZERZŐ: MTI

A szegénység, az éhezés és az erőszak elől próbálnak elmenekülni hazájukból.

Nagyjából háromezer migráns indult útnak csütörtökön Hondurasból az Egyesült Államok felé, több mint kétharmaduk engedély nélkül átkelt a guatemalai határon.

    A legtöbben Honduras északi részéből indultak útnak, a legnagyobb részük gyalog, hátizsákkal érkezett, sokan szájmaszkot viselnek – közölték helyszíni tudósítók.

    A hatóságok tájékoztatása szerint egy ember életét vesztette, miután leesett egy trélerről.

    Alejandro Giammattei guatemalai elnök televíziós beszédében közölte: utasítást adott az illegálisan érkezők őrizetbe vételére és visszaszállítására a határhoz.

    Ez az első “migránskaraván” azóta, hogy Guatemala két héttel ezelőtt megnyitotta a koronavírus-járvány miatt lezárt határait, s egyben a legnagyobb ilyen március óta.

    “Napjainkban minden korábbinál nehezebb illegálisan átlépni az amerikai határt. Az utazás még veszélyesebbé vált a világjárvány miatt” – írta az Egyesült Államok hondurasi nagykövetsége a Twitteren.

    Az érintettek valószínűleg nehézségekbe fognak ütközni a mexikói határon, Andrés Manuel López Obrador elnök kivezényelte a nemzeti gárdát, és amerikai nyomásra a korábbiakban is több belépési kísérletet megakadályoztak már.

    Sajtójelentések szerint sokan arról számoltak be, hogy a szegénység, az éhezés és az erőszak elől próbálnak elmenekülni hazájukból. 

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |