| Mobile | RSS

Orbán Viktor most valóban emberére talált: ez a hiteles európai vezető kísérteni fogja 2022-ig

október 7, 2020 Jabronka Richárd Hírek 0

Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI

Orbán és a Fidesz vezető politikusai kiakadtak és az Európai Bizottság alelnökének lemondását követelték, de a biztos nem tágít.

A német Süddeutsche Zeitungnak Jourová úgy nyilatkozott, hogy a támadások ellenére sem bánta meg, amit mondott, hiszen már ezerszer figyelmeztetett a magyar jogállamot fenyegető veszélyekre. Most másként fejezte ki magát. De nem gondolja, hogy túllőtt a célon. Azt ugyanis senki sem vonja kétségbe, hogy igazat állított. Mellesleg a Bizottság első jogállami jelentése is arra jutott, hogy a Fidesz módszeresen aláássa a közös elveket.

A cseh politikus nem tudott mit mondani arra, hogy a magyar vezetés megszakítja a kapcsolatokat vele. Láthatólag nem szeretne további ellentéteket, de nem von vissza semmit.

Ő a magyarok oldalán áll, akiknek joguk van arra, hogy szabadon válasszanak. De az EBESZ-megfigyelők két éve azt tapasztalták, hogy a hatalom megfélemlítő és idegenellenes retorikát vetett be. Nem beszélve a pártos médiáról, valamint a választási kampány átláthatatlan finanszírozásáról.

A HVG által szemlézett interjúban most is azt hangsúlyozta: nem sértette meg a magyar népet, de még Orbánt sem. Ám ha a kormányfő a kijelentésben támadást lát, akkor azt most visszafizette.

Az alelnök ugyanakkor népszerű mind az EP-képviselők, mint a tudósítók körében. Ez nem csak annak köszönhető, hogy sarkosan fogalmaz, hanem mert önálló gondolkodó. Pályafutása hiteles. Csehországban nőtt fel és pontosan tudja, mit takar az orwelli mondás, miszerint egyesek egyenlőbbek. Továbbá hogy mennyire fontos a bírák és ügyészek függetlensége. Hiszen 14 éve ő maga is jó egy hónapot töltött börtönben, alaptalan korrupciós vádak miatt.

Jourová arról beszélt, hogy már az előző Bizottság tagjaként azt hallotta a tengerentúlon, hogy Washington szerint nem minden uniós tagországban működik a jogállam. Ez pedig két dolgot támaszt alá:

  1. Nem akadémikus vita elemezni az igazságszolgáltatás és a média helyzetét, valamint a korrupció ellenes harc állapotát, mert mindkettőnek nagyon is gyakorlati kihatásai vannak.
  2. Mivel egyre romlik a tagok közti viszony, le kell állítani az uniós alapok kifizetését, ha valahol semmibe veszik a közös alapelveket.

Az EU hamarosan milliárdokat oszt szét, ezért biztosítékokra van szükség – hangsúlyozza. Ám nem szabad, hogy az új mechanizmus az egyhangúság elve miatt ugyanolyan hatástalan legyen, mint a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő jogállami eljárás.

Az alelnök azt vallja: a Bizottság jogkörét változatlanul korlátozni kell, mert a végső szó a választókat illeti meg. Nekik kell dönteniük arról, hogy leváltják-e az adott kormányt. Azt is fontosnak tekinti, hogy a hatalom mindig csak meghatározott időre szól, senki sem maradhat örökké kormányon.

fecsego.eu/ellenszél.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |