| Mobile | RSS

Nyugdíjbiztosítási nyilvántartás – így juthat hozzá adataihoz

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyainknak megismerésére, lekérdezésére több eljárás keretén belül nyílik lehetőségünk. Az erre irányuló kérelmek elbírálására általános esetben, a lakóhelyünk szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalok rendelkeznek hatáskörrel.

Az egyik ilyen eljárás a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 96. § (8) bekezdése szerinti, a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba bejelentett adatainkról történő kivonatot kérése, mely kérelmet az érintett személy vagy képviselője terjesztheti elő a nyugdíjbiztosítási szervnél.

Milyen adatokat tartalmaz a kivonat?

Az érintett személynek a kérelem időpontjában a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban rendelkezésre álló adatok alapján mely foglalkoztatóknál milyen időszakban állt fenn biztosítási jogviszonya, valamint kérelmezni lehet a kereseti/jövedelmi adataink feltüntetését is 1988. január 1-jétől kezdődően.

A kivonat kérhető a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában található összes adatra, vagy egy meghatározott időszakra, illetve konkrét foglalkoztatóra vonatkozóan is. A kivonatot az arra irányuló kérelem beérkezését követő 15 napon belül ki kell adni.

A kivonat kiadására irányuló kérelmet személyesen vagy postai úton lehet benyújtani, illetve elektronikus úton, saját Ügyfélkapun keresztül a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu honlapon a Nyomtatványok/Nyomtatványtár menüpontban található K70 számú, „Kérelem a nyugdíjbiztosítás által nyilvántartott adatokra vonatkozóan” elnevezésű űrlap beküldésével. A kitöltött kérelmet az érintett személy lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterülete részére kell megküldeni vagy személyesen a kormányhivatal ügyfélszolgálatán benyújtani. Elérhetőségükről részletes információ található a Magyar Államkincstár honlapjának Nyugdíjbiztosítás szakmai aloldalán, az Ügyintézés/Elérhetőségek címszó alatt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az adatok lekérdezésekor milyen esetekben kell hatósági bizonyítványt kérni, továbbá hogy kérhetők meg a külföldi biztosításra vonatkozó adatok!

fecsego.eu/adozóna

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |