< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Konyhaművészet, Közélet, Kultúra / Blog article: Óriási áremelkedésre lehet készülni 2021-ben is – Magyarország jobban teljesít!

| Mobile | RSS

Óriási áremelkedésre lehet készülni 2021-ben is – Magyarország jobban teljesít!

GAZDASÁGKÖZÉLETFrissítve: 2020 okt 10.

Áremelkedés – Infláció – Drágulás

Az élelmiszerek ára 7,3 százalékkal nőtt, de ebből a gyümölcsök okozzák a legnagyobb drágulást átlagosan.

Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult az előző havi 3,9 százalékról – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők szeptemberre is 3,9 százalékos inflációt vártak. Az éves maginfláció 4,0 százalékra csökkent az előző havi 4,7 százalékról. Az infláció lassulásában az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások előző havinál mérsékeltebb éves áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az élelmiszerek ára 7,3 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb az augusztusinál. A szolgáltatások áremelkedése 1,1 százalékponttal, 2,4 százalékra fékeződött le. A járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint tavaly szeptemberben.

Az élelmiszerek között az idényáras élelmiszerek ára 18,5 százalékkal emelkedett, alapvetően a friss gyümölcsök 41,0 százalékos drágulása miatt, míg a burgonya 7,5 százalékkal olcsóbb lett és a zöldségek ára is csak 1,3 százalékkal emelkedett.

A párizsi és a kolbász ára 17,0 százalékkal, a cukoré 11,7 százalékkal, a liszté 11,0 százalékkal, a tojásé 9,1 százalékkal lett magasabb a tavaly szeptemberinél.

2021-ben tovább emelkedik a sertés és szárnyashúsok árai és akár duplájára emelkedhet a tojás ára. Drágulás várható az alapvető élelmiszerek közül is és drágulni fog a liszt, a cukor, a kenyér és pékárú is.

(MTI)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |