| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban a szerb embercsempész

A Szegedi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a szerb férfit, aki három koszovói állampolgár csempészésében működött közre.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. október 15. napján, éjfélt röviddel követően vett fel az általa vezetett személygépkocsiba három koszovói állampolgárt, miután azok illegálisan léptek be Magyarország területére. A gépkocsiba való beszállás után a gyanúsított mindegyik illegális határátlépőnek, darabjáért 500 euró ellenében átadott egy más nevére szóló szerb útlevelet. Ezt követően a gyanúsított az egyik autópálya melletti hotelben szállást foglalt részükre, ahol már ezeket az útleveleket használták fel a bejelentkezés során.

A gyanúsított megállapodott abban is a koszovói állampolgárokkal, hogy rövid idő múlva visszamegy értük és tovább szállítja őket. Időközben azonban a helyi rendőrök intézkedés alá vonták a koszovói férfiakat, amelyet a gyanúsított észlelt és megkísérelte Magyarország területét elhagyni.

A határátlépés során a gyanúsítottat elfogták és megtaláltak nála a cipője talpába elrejtve további két szerb útlevelet is.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte a kényszerintézkedést. A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

Szeged, 2020. október 19.

                       Dr. Kopasz Zsolt                          főügyész  
Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |