| Mobile | RSS

Az Android miatt darabolhatják fel a Google-t

2020-10-21T134402Z 1832198734 RC21NJ9WNFNV RTRMADP 3 TECH-ANTITR

VAJÓ ZOLTÁN

Mintha a Microsoft-per másolata lenne 1998-ból.

A Trump-kormány Igazságügyi Minisztériuma, 11 tagállam ügyészeivel karöltve pert indított a techóriás Google ellen. A fordulattól hangos jelenleg az amerikai sajtó, a dolog pikantériáját többek között az adja, hogy Trump eddig fel volt háborodva, ha az EU kóstolgatni merészelte a céget, melyet eddig minden esetben védelmébe vett az európai hatóságok ellenében.

A VÁD, MI MÁS IS LEHETNE, MINT AZ ANTITRÖSZTTÖRVÉNY MEGSÉRTÉSE, A GOOGLE KERESŐPLATFORM MONOPOLHELYZETÉVEL VALÓ VISSZAÉLÉS. JELEN PILLANATBAN EZ MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB SZABÁSÚ ÉS LEGNAGYOBB TÉTRE MENŐ ANTITRÖSZTPERE.

A vádak szerint elfogadhatatlan, hogy a Google kereső minden Android operációs rendszer része, és le sem lehet törölni.

Ennek kapcsán sokaknak eszébe juthat 1998, amikor is a Microsoft ellen indult egy nagyon hasonló per, konkrétan akkori böngészőjük, az Internet Explorer ügyfelekre történő ráerőszakolása miatt. Timothy Wu, a Columbia Egyetem jogászprofesszora szerint a Microsoft elleni per annak idején sikerrel zárult, mivel a konkurens böngészők közül a Netscape tönkretételét ugyan nem sikerült megakadályozniuk, viszont mégis létezik még konkurencia a böngészők és keresők terén a Microsoft ellenében.

Bill Gates sajtótájékoztatón védi meg 1998. május 18-án, hogy az Internet Explorerrel együtt értékesítik a Windows98-at

Bill Gates sajtótájékoztatón védi meg 1998. május 18-án, hogy az Internet Explorerrel együtt értékesítik a Windows98-atFotó: Robert Sorbo / Getty Images Hungary

Erre kitűnő példa maga a Google, és böngészője, a Chrome. Ezek valószínűleg létre sem jöttek volna a 90-es években az USA Igazságügyi Minisztériuma által a Microsoft ellen lefolytatott per nélkül. Ha pedig még régebbre megyünk vissza, maga

A MICROSOFT SEM VÁLHATOTT VOLNA AZZÁ, AMI, HA ANNAK IDEJÉN AZ IBM ELLEN NEM INDUL HASONLÓ ANTITRÖSZTPER.

A történelem azonban ismétli önmagát, és újra a Szilikon Völgy került a hatóságok célkeresztjébe, sőt a kocka fordulni is látszik, mostanra akár a Microsoft is szerepelhet a másik oldalon, hiszen saját keresőjük és böngészőjük, a Bing, és az Edge már komoly veszélyben vannak a Google termékeinek egyre nagyobb térhódítása miatt.

A legújabb antitröszt-per tehát akár jól is jöhet a Microsoftnak. Wu professzor szerint, aki a Nagyság Átka címmel könyvet is írt a techóriások túlzott térhódításáról, a per legfőbb nyertesei akár olyan cégek is lehetnek, amelyek széles körben még nem ismertek, mivel az internetes keresők piacára betörni, illetve a Google-lel versenyezni már szinte meg sem próbálnak, de akár jót tehet magának a Google-nek is, mivel kissé talán elkényelmesedtek, túl sok hirdetést toltak ránk, mert természetesnek vették, hogy gyakorlatilag vetélytárs nélkül uralhatják a piacot és ezért már semmit nem kell tenniük.

A dolog érdekessége még, hogy a Google eddig érinthetetlennek tűnt Amerikában, annak ellenére, hogy Európában már eddig is dollármilliárdokra bírságolták hasonló okok, a piaci verseny megsértése miatt.

Google épülete Manhattanben

Google épülete ManhattanbenFotó: Carlo Allegri / Reuters

Hogy mi lesz a per kimenetele? A minisztérium jó helyzetben van, hiszen a helyzet kísérteties hasonlósága miatt gyakorlatilag elegendő a saját, 1998-as taktikájukat lemásolni, ami akkor sikerre vezetett a Microsoft elleni perben. Az elemzők szerint a végső kimenetelben nagy szerepe lesz annak is, ki nyeri majd a választásokat.

TRUMP ELNÖK CSAPATA VALÓSZÍNŰLEG TOVÁBB VINNÉ A DOLGOT, ÉS NEM ÁLLNA MEG FÉLÚTON, CSAK A TECHÓRIÁS FELDARABOLÁSÁT TEKINTENÉ ELFOGADHATÓ MEGOLDÁSNAK.

Ellenkező esetben a szakértők inkább peren kívüli megegyezést látnak valószínűleg, egy bírság, esetleg egy-két marketingmódszer megváltoztatása mellett.

Meglátjuk. Az mindenesetre tény, hogy Google nélkül ma már a fejlett világban nehéz létezni, termékeik szinte megkerülhetetlenek. A Google saját Twitter-üzenetében természetesen sietett cáfolni a vádakat, szerintük az ügyfelek saját akaratukból használják a Google termékeit, ők senkire nem erőszakolnak rá semmit. 

A cég mára ígért részletes választ.

(Borítókép: Google logó Davosban. Fotó: Arnd Wiegmann / Reuters, Címlapkép:  Spencer Platt / Getty Images Hungary )

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |