| Mobile | RSS

Friss adatok: már nem csak Budapesten csökken a Fidesz támogatottsága

október 22, 2020 Jabronka Richárd

Kép forrása: Kollányi Péter/MTI

A kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent. A Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék – derül ki a Závecz Research Intézet (ZRI) október első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a DK most is 10 százalékon áll. A Momentum és a Jobbik hosszú ideje verseng a harmadik helyért, mindkettőnek egy hajszálnyit változott a támogatottsága. A Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora. Az MSZP 5 százalékon áll, akárcsak az előző hónapokban. Négy párt egyformán szerepel, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van a Závecz szerint. A pártnélküliek aránya 31 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 49 százalékos, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal.

A kutatás alapján a Jobbikot és a Momentumot az aktív szavazók 10-10 százaléka támogatja. Az MSZP 6 százalékos az elkötelezett szavazók csoportjában, míg a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd ebben a körben is 2-2 százalékot ér el.

A kormánypárt nem tudta megtartani a járvány alatt a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében szerzett összes új szavazóját, augusztushoz képest itt romlottak a pozíciói:

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit.

A falvakban viszont 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. E változások következtében, jegyzi meg a Závecz, a településtípust nézve korántsem egyenletes a Fidesz beágyazottsága:

  • Budapesten 26,
  • a vidéki városokban 31,
  • a falvakban 37 százalékos jelenleg.

Iskolázottság szerint is eltér a Fidesz támogatottsága

A diplomások körében sem maradt meg a Fidesz magas támogatottsága, augusztus óta 16 százalékpontot veszített. A szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek körében átlag körüli – 6 és 4%-os – a csökkenés, az alapfokú végzettségűek körében pedig bővült a Fidesz tábora, 7 százalékponttal. A módosulásokból adódódóan a párt támogatottsága az egyes iskolázottsági csoportokban eléggé eltér, annak emelkedésével egyre csökken: az alapfokú végzettségűeknél 38, a szakmunkás képzettségűeknél 33, az érettségizetteknél 28, a diplomásoknál 26 százalék – közölte a ZRI.

A 40 év alattiak körében 9 százalékpontot veszített a kormánypárt a nyár óta, az ennél idősebbek körében mindössze 2 százalékpontot. A Závecz szerint a fiatalok körében az átlagosnál gyengébben szerepel a Fidesz, 25 százalékos.

A kormánypárt támogatottsága a biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent. Ennek az az oka, hogy szavazóik az átlagosnál jóval aktívabbak. Októberben a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék.

A jelenlegi közhangúlat borús, a választópolgárok 57 százaléka szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A derűlátók aránya 33 százalék. Mint mindig, alapvetően most is a politikai hovatartozás határozza meg a hangulatot. A kormánypárti szavazók többsége, 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a pártnélküliek 61 százaléka is (kedvező értékelést 3, illetve 13 százalék adott).

fecsego.eu/ellenszél.hu


Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |