| Mobile | RSS

EP hirlevele/Hogyan lehet megállítani a terrorizmust: Az uniós intézkedések magyarázata

                                    BG – български                                 ES – español                                 CS – čeština                                 DA – dansk                                 DE – Deutsch                                 ET – eesti keel                                 EL – ελληνικά                                 HU – angol                                 FR – français                                 GA – Gaeilge                                 HR – hrvatski                                 IT – italiano                                 LV – latviešu valoda                                 LT – lietuvių kalba                                 HU – magyar                                 MT – Malti                                 NL – Nederlands                                 PL – polski                                 PT – português                                 RO – română                                 SK – slovenčina                                 SL – slovenščina                                 FI – suomi                                 SV – svenska                             

  1. hírek 
  2. EP-képviselők 
  3. A Parlamentről 
  4. Plenáris 
  5. Bizottságok 
  6. Küldöttségek 
  7. Egyéb webhelyekMultimédia KözpontElnök honlapjaFőtitkárságAgytrösztEP NewshubAz Ön szolgálatábanLátogatásokJogalkotási vonatSzerződések és támogatásokRegisztráció

Címsorok >Prioritások>Terrorizmus>Hogyan lehet megállítani a terrorizmust: elmagyarázták az uniós intézkedéseket 

Hogyan lehet megállítani a terrorizmust: Az uniós intézkedések magyarázata

Biztonság Frissítve: TegnapLétrehozva: 2018-03-22 – 10:59  

A terrorizmus megállításához olyan kérdések kezelése szükséges, mint a külföldi harcosok, a határellenőrzés és az alapok elzárása. Ismerje meg az EU terrorizmusellenes politikáját.

Virágokat és egy „Én vagyok Sámuel” feliratot elhelyezünk egy középiskola bejáratánál a Conflans-Sainte-Honorine-ban, Párizstól 30 km-re északnyugatra, Franciaország után Samuel Paty történelemtanár után, aki nemrégiben bemutatta Mohammed próféta karikatúráit. osztályt lefejezte egy támadó, akit a rendőrök agyonlőttek.  © Bertrand GUAY / AFP
Virágokat és egy “Én vagyok Sámuel” feliratot elhelyezünk egy középiskola bejáratánál Conflans-Sainte-Honorine-ban © Bertrand GUAY / AFP 

Az új támadások megelőzésére irányuló uniós intézkedések az európai határokon végzett alaposabb ellenőrzésekig, a jobb rendőri és igazságügyi együttműködésig terjednek a gyanúsítottak felkutatásában és az elkövetők üldözésében, a terrorizmus finanszírozásának csökkentésében, a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, a radikalizálódás kezelésében és más területeken.

Ismerje meg az EU-ban elkövetett terrortámadásokat, haláleseteket és letartóztatásokat 2019-ben

Mi a terrorizmus uniós meghatározása?

terrorizmus elleni bűncselekményeknek az EU közös jogi meghatározása , amelyet a terrorizmus elleni küzdelemről szóló irányelv rögzít, olyan cselekmények, amelyeket a következők céljából követnek el:

  • A lakosság komoly megfélemlítése, ill
  • – indokolatlanul kényszeríti a kormányokat vagy a nemzetközi szervezeteket bármely cselekmény végrehajtására vagy tartózkodására, vagy
  • Komolyan destabilizálja vagy tönkreteszi egy ország vagy egy nemzetközi szervezet alapvető politikai, alkotmányos, gazdasági vagy társadalmi struktúráit

Az EU határellenőrzésének javítása

A schengeni zónán belüli biztonság megőrzése érdekében 2017 áprilisában bevezették az EU-ba belépő valamennyi személy – köztük az uniós polgárok – szisztematikus ellenőrzését a külső határokon .


A nem EU-s állampolgárok schengeni térségen belüli mozgásának rögzítése és az ellenőrzés felgyorsítása érdekében 2017 novemberében a Parlament és az EU miniszterei megállapodtak egy új be- és kilépési nyilvántartási rendszerről, amelynek 2020-tól működőképesnek kell lennie. amelyeknek az EU-ba történő belépéshez nem szükséges vízum, az Európai Utazási Információs és Engedélyezési (Etias) rendszeren keresztül szűrik át, amelynek 2021-től működnie kell.

Új közös elektronikus rendszer a schengeni térség külső határain történő ellenőrzések felgyorsítására 

Ideiglenes határellenőrzés

Annak megakadályozása érdekében, hogy a terroristák szabadon mozogjanak az EU-n belül, több ország ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain . A Parlament ezeket a belső határellenőrzéseket indokolatlannak és a schengeni övezetet veszélyeztetőnek tekinti, és csak végső eszközként akarja engedélyezni.

Tudjon meg többet a schengeni határokról szóló aktánkban .

A külső határok biztosítása

Az Európai Határ- és Parti Őrségnek 2027- ig 10 000 határőrből álló állandó hadtesttel kell rendelkeznie, hogy hatékonyan biztosítsa Európa 13 000 km külső szárazföldi határát és közel 66 000 km-t a tengeren. Az új állandó hadtest egy uniós ország kérésére elvégezheti a határellenőrzést és a migrációkezelést , valamint küzdhet a határokon átnyúló bűnözés ellen.

10 000 tiszt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnél 

A külföldi terrorista harcosok megállítása

2015 óta növekszik a vallási ihletésű terrorizmus az EU-ban. Úgy gondolják, hogy 2017-re az EU-ból mintegy 5000 személy utazott Szíriában és Irakban konfliktusövezetekre, hogy csatlakozzon dzsihadista terrorista csoportokhoz, de azóta számuk jelentősen csökkent.

2019-ben a külföldi harcosok közül kevesen tértek vissza, ugyanakkor az iszlám államhoz kötődő európaiak százai maradnak Irakban és Szíriában .

Annak érdekében, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák az olyan cselekményeket , mint a képzés vagy a terrorista célú utazás, valamint az ilyen utazások megszervezése vagy megkönnyítése, Európa egész EU-ra kiterjedő, a terrorizmusra vonatkozó jogszabályokat vezetett be, amelyek a külső határokon végzett új ellenőrzésekkel együtt segítenek a terrorizmus elleni küzdelemben. külföldi vadászjelenség.

Az EP-képviselők és a szakértők megvitatják a terrorizmus elleni küzdelem intézkedéseit 

A légi utasok adatainak felhasználása

Az EU-ba és onnan induló járatokat üzemeltető légitársaságok kötelesek átadni a nemzeti hatóságoknak az utasaik adatait , például nevüket, utazási dátumukat, útvonalukat és fizetési módjukat.

Ez az úgynevezett PNR-adat a terrorista bűncselekmények és súlyos bűncselekmények megelőzésére, felderítésére, kivizsgálására és büntetőeljárás alá vonására szolgál. A tárgyalások több mint öt évet vettek igénybe, és a Parlament ragaszkodott az érzékeny adatok (faji eredet, vallás, politikai vélemény, egészségi vagy szexuális irányultság feltárása) és az adatvédelem biztosításához.

Tudjon meg többet a PNR-fájlunkról .

Új szabályok az utasok adatainak rögzítésére vonatkozóan a terrortámadások megelőzése érdekében 

Az információcsere fokozása

A bűnözők és terroristák gyakran több hamis személyazonosságot használnak a határőrök és a rendőrség elkerüléséhez. Ez rávilágít a hatékony információcsere fontosságára az érintett hatóságok – bűnüldözési, igazságügyi, hírszerzési – között a tagállamokban.

2018-ban a Schengeni Információs Rendszer (SIS) megerősítésére vonatkozó új szabályokról állapodtak meg, amelyek új típusú figyelmeztető jelzéseket vezetnek be a terrorista tevékenységekkel kapcsolatos esetekre vonatkozóan . Az adatbázis lehetővé teszi a rendőrség és a határőrök számára, hogy rákérdezzenek a keresett vagy eltűnt személyekre, valamint az elveszett vagy ellopott vagyontárgyakra.

A meglévő és a jövőbeli adatbázisok intelligensebb és célzottabb felhasználása érdekében az EU információs rendszereinek, amelyek segítenek a határok, a biztonság és a migráció kezelésében, lehetővé kell tenniük az adatcserét . Ennek az új interoperabilitásnak 2023 után kell működőképesnek lennie, és egyetlen interfészt kell biztosítania a keresésekhez, valamint biometrikus illesztési szolgáltatást kell nyújtania az azonosítás megkönnyítése érdekében.

Az Europol , az EU rendőri ügynöksége támogatja a nemzeti rendőrhatóságok közötti információcserét. 2016 májusában az EP-képviselők megállapodtak abban, hogy több hatáskört ruháznak az Europolra a terrorizmus elleni küzdelem fokozására, valamint olyan speciális egységek felállítására, mint például a 2016. január 25-én elindított európai terrorizmusellenes központ .

Az EU rendőri ügynöksége új erőket kap a terrorizmus elleni harcban 

A terrorizmus finanszírozásának csökkentése

A terroristák megállításának hatékony intézkedése a bevételi források csökkentése és a logisztika megzavarása . Ennek érdekében az Európai Parlament 2018 -ban frissítette a pénzmosás elleni irányelvet . Ez növeli a vállalatok mögött álló személyek átláthatóságát, és kezelni fogja a virtuális pénznemekkel és a névtelen előre fizetett kártyákkal kapcsolatos kockázatokat.

A pénzmosás bűncselekmény minden EU-országban, de a fogalommeghatározások és a szankciók eltérőek. A bűnügyi finanszírozás leküzdésére vonatkozó új szabályok megszüntetik ezeket a kiskapukat.

Úgy gondolják, hogy az európai bűncselekmények évente mintegy 110 milliárd eurót hoznak. A bűncselekményből származó jövedelemnek csupán 1,1% -át tulajdonítják el tulajdonképpen. 2018 októberében új szabályokról állapodtak meg, amelyek megkönnyítik a bűnügyi eszközök befagyasztását és elkobzását az EU-ban.

Ezeket az új szabályokat 2020-tól kell alkalmazni.

A dzsihadisták pénzforgalmának csökkentése 

A veszélyes fegyverekhez való hozzáférés csökkentése

Az EU mindent megtesz annak megakadályozása érdekében, hogy a veszélyes fegyverek rossz emberek kezébe kerüljenek.

A felülvizsgált lőfegyverekről szóló irányelv megszünteti azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé tették a terroristák számára az átalakított fegyverek használatát, például a párizsi 2015-ös támadások során. Megköveteli, hogy az EU országai megfelelő felügyeleti rendszerrel rendelkezzenek, miközben a vadászok, múzeumok és gyűjtők kivételei megmaradnak.

Az EU-ban elkövetett terrortámadások túlnyomó részét házi készítésű bombák segítségével követték el . A terroristák nehezebben tudják megszerezni a robbanóanyagok gyártásához szükséges alapanyagokat a Parlament által 2019 áprilisában elfogadott szigorúbb szabályoknak köszönhetően.

A Parlament megszünteti a fegyverzet-ellenőrzési törvény kiskapuit 

A radikalizálódás megakadályozása

A terroristák és a szélsőségesek az internetet használják a propaganda és a radikalizálódás terjesztésére. A Parlament azt szeretné, ha az online vállalatok, például a Facebook vagy a YouTube, az illetékes hatóságoktól kapott kézhezvételt követően egy órán belül kötelesek lennének eltávolítani a terrorista tartalmat .

Tudjon meg többet arról, hogyan növeli az EU a kiberbiztonságot

A radikalizáció és az ellene való küzdelem a terrorizmus külön bizottságának egyik fókuszpontja volt , amely 2018 decemberében fejezte be egyéves munkáját. A Parlament javaslatot tesz a gyűlöletprédikátorok uniós megfigyelési listájára, mert ők most észrevétlenül működhetnek, ha egy európai országból költöznek el. országból a másikba. A tagok emellett javasolják a radikalizált fogvatartottak szegregálását a börtönökben, valamint az EU és a tagállamok tisztviselőinek szóló speciális képzést a radikalizálódásról.

Az Európában elkövetett terrortámadások nagy részét saját termesztésű terroristák , az EU-ban született európai polgárok követték el , akik radikalizálódtak anélkül, hogy el is hagyták volna Európát. A Parlament már 2015-ben intézkedéseket javasolt a börtönök radikalizálódása és szélsőségessége elleni küzdelemben , online, valamint az oktatás és a társadalmi befogadás révén.

Interjú Rachida Dativel arról, hogyan lehet megakadályozni a radikalizálódást 

Az EU hozzáadott értéke

Az EU szintje a tagállamok közötti együttműködés és koordináció fő fóruma a terrorizmus elleni küzdelemben, noha a bűnözés elleni küzdelem és a biztonság biztosítása elsősorban nemzeti hatáskörbe tartozik.

Az EP-képviselők az uniós miniszterekkel közösen döntenek az EU legfontosabb terrorizmusellenes törvényeiről. Hagyományosan a Parlament figyeli az alapvető jogok és az adatvédelem tiszteletben tartását, amire különösen a válság által vezérelt politika és a cselekvésre nehezedő nyomán van szükség.

Az európai biztonság az EU intézményeinek közös prioritása. Az EU terrorizmusellenes stratégiája négy szálon alapul: megelőzés, védelem, üldözés és reagálás. A Bizottság Biztonsági Unió stratégiájának célja a tagállamok közötti együttműködés megkönnyítése három kiemelt területen: a szervezett bűnözés és az internetes bűnözés elleni küzdelem, a terrorizmus elleni küzdelem és a radikalizálódás elleni küzdelem Az EU emellett azon dolgozik, hogy javítsa külső biztonságát az EU-n kívüli országokkal együttműködve.

Tudjon meg többet a dzsiháditerrorizmusról az EU-ban

Mit kell bevezetni a védelem érdekében és a biztonságunk növelése érdekében? 

Ltsz .: 20180316STO99922

forrás: Az Európai Parlament hirlevele

Leave a Reply 139 megnézve, 1 alkalommal mai nap |