< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban az embercsempész bűnszervezet tagjai – VIDEÓVAL

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban az embercsempész bűnszervezet tagjai – VIDEÓVAL

 
      6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
        Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                         E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu 

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a három férfinak, akik bűnszervezet tagjaként működtek közre szír állampolgárok csempészésében.

A megalapozott gyanú szerint 2020. augusztus 6-án, a reggeli órákban Ásotthalom térségében, egy erdősáv melletti földes bekötőúton a Készenléti Rendőrség járőrei két várakozó gépjárműre lettek figyelmesek, majd azt észlelték, hogy az erdőből öt személy érkezik és száll be a gépkocsikba. A rendőrök a járművek vezetőit valamint az utasokat elfogták. A magukat szír állampolgárnak valló migránsok – akiket a sofőrök Ausztriába szállítottak volna – Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A rendőri intézkedés során megállapították, hogy a két embercsempész tevékenységét egy harmadik járműből „előfutóként” további két társuk segítette, akiket a nyomozó hatóság tagjai a közelben szintén elfogtak. E két gyanúsítottal szemben őrizetbe vételüket követően bűnügyi felügyelet kényszerintézkedés elrendelésére került sor.

Az időközben folytatott nyomozás adatai azt tárták fel, hogy a bűnügyi felügyelet alá helyezett gyanúsítottak valójában egy, migránsok szerb-magyar határszakaszon történő illegális átjuttatására és Nyugat-Európába szállítására szakosodott nemzetközi bűnszervezet tagjaiként működtek. Feladatuk a sofőrök beszervezése és a szállítás figyeléssel biztosítása, segítése volt. A nyomozás adatai szerint e két gyanúsítottat egy harmadik, olyan társuk szervezte be, aki a bűnszervezet vezetőjétől kapta az utasításokat.

A bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban a járási ügyészség a szökés-elrejtőzés veszélye, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye okán tett előterjesztést a bűnügyi felügyelet alatt álló és az őket beszervező gyanúsítottak letartóztatására. Kettejük esetében – előéletükre tekintettel – a bűnismétlés veszélyével is alátámasztotta indítványát az ügyészség.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a tegnapi napon megtartott üléseken a gyanúsítottak letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte. Végzései az ellenük bejelentett védelmi fellebbezések folytán nem váltak véglegessé.

Az üggyel kapcsolatos videófelvétel az alábbi linken érhető el:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/orizetben-egy-bunszervezet-harom-tagja

Szeged, 2020. november 6.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |