| Mobile | RSS

Szakadás a Fideszben: sorban lázadnak a polgármesterek a reggeli bejelentés miatt

Írta Altruista -2020-11-17    

Orbán

Alaposan kiakasztotta a fideszes polgármestereket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara iparűzési adó elengedésére vonatkozó reggeli javaslata – írja a telex.hu.

Mint ismert, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra tett javaslatot kedd reggel, hogy 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül az önkormányzatok teljesen engedjék el az iparűzési adót. Parragh emellett befagyasztaná a többi önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemet is, nehogy ezzel pótolhassák az önkormányzatok a kieső bevételeiket.

Hogy ez mennyire nem csak Parragh személyes túlkapása, azt jelzi, hogy Orbán a javaslatról azt nyilatkozta a közrádióban:

“MEREDEK, DE AZÉRT FEL LEHET RAJTA KAPTATNI, CSAK A KELLŐ ARÁNYT KELL ELTALÁLNI”.

Könnyen lehet azonban, hogy hamar meg fogja bánni a szavait, kedd délután ugyanis nem egy fideszes vezető alaposan kiakadt az ügy miatt.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pl. úgy fogalmazott: értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzési adóemeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben.

“A KAMARA ÉS PARRAGH ÚR AZONBAN PORCELÁNBOLTI ELEFÁNTKÉNT SZERETNÉ LETAROLNI AZ ÖNKORMÁNYZATI SZEKTORT,

az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata pedig teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan” – írta a polgármester a Facebook-oldalán.

Cser-Palkovics véleményéhez Papp László, Debrecen fideszes polgármestere is csatlakozott, aki azt mondta: a kamara javaslata ellehetetlenítené az önkormányzatok működését. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere pedig úgy fogalmazott a hvg.hu-nak:

“VANNAK, AKIK JÓ, ÉS VANNAK, AKIK ROSSZ TANÁCSOKAT ADNAK. GYŐR VÁROS POLGÁRMESTEREKÉNT AZT MONDOM, HOGY EZ EGY NAGYON ROSSZ TANÁCS”.

Nemcsak fideszes vezetők fejezték ki ugyanakkor tiltakozásukat a javaslat miatt. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője pl. úgy nyilatkozott, „ötletelni lehet, de komoly számítás kellene, hogy komolyan is foglalkozzunk vele”. Karácsony Gergely főpolgármester pedig még tovább ment, amikor úgy fogalmazott, ha a javaslatot elfogadnák,

“MÁSNAP LEÁLLNA A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, AMELY GYAKORLATILAG 80 SZÁZALÉKBAN EBBŐL AZ ADÓNEMBŐL VOLT FINANSZÍROZVA.”

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 62 megnézve, 2 alkalommal mai nap |