| Mobile | RSS

Óriási tüntetés van Varsóban, a lengyel tüntetők blokád alá vonták a Parlamentet és a lengyel közmédiát!

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2020 nov 18.

Tüntetés Varsóban./Kép. TVN24

Újra sok tízezer lengyel tüntet Varsó utcáin mivel az abortusz szigorítása ellen tiltakozók attól tartanak, az ígéretek ellenére mégse csúsztatják el a törvényi szigorítás bevezetését!

A tüntetők az mellett az EU vétó miatt is utcára vonultak ugyanis ez nem helyes. Első tervük a lengyel parlament blokádja volt, amely jelen pillanatban is ülésezik.

Az EU költségvetésének lengyel vétóját tárgyalja épp a Parlament.

De a rendőrség hermetikusan lezárta a lengyel Szejm felé vezető utcákat, így a tüntetők nem jutottak el oda 100%-osan.

Az este folyamán a rendőrség többször is megkísérelte a tüntetőket kisebb csoportokra szabdalni, ez van ahol sikerrel járt, van olyan csoport akik több mint fél órája vannak már rendőrségi blokkban.

De több helyen a tüntetők a magyar parlament elől ismert nyomakodásban áttörték a rendőrsorfalat így egy egyre nagyobb tömeg jutott el a lengyel köztévé, a TV Polska Varsó belvárosában található székházához.

Itt a tüntetés vezetői felszólították az embereket, hogy ne engedjenek ki egy kocsit se a székházból, blokkolják azt.

A rendőrség elkezdte lezárni a köztévéhez vezető utcákat és körbe venni a tüntetőket. 

A Sputnik Polska és a tvn24.pl tudósítása szerint több helyen is nyomakodás alakult ki a téren a rendőrök és a tüntetők között. Összesen eddig 6 embert vettek őrizetbe garázdaság miatt.

A tüntetők létszáma becsülve nagyjából 90-100 ezer fő.

Ha lesz fejlemény frissítem a posztot.

És egy rövid képriport is.

FRISSÍTÉS!

A varsói Felkelők téri tüntetők közül néhányan sorban állnak, hogy kimenjenek a rendőrségi kordonon kívülre. – A rendőrség megafonon keresztül szólítja fel a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. Minden ember, aki ezt akarja irányítani az oldalon, ahol lesznek legitimált, és csak akkor lesz képes elhagyni a téren. Ahogy megfigyeljük, ez a legitimitás némi időt vesz igénybe, néhány percet minden egyes személy – írja Michał Gołębiowski a TVN24 tudósítója.

Könnygáz tüzét érte többek között a Women’s Strike Marta Lempart aktivistája, akinek a segítségét később a mentősök nyújtották – számolt be a PAP hírügynökség.

Tomasz Zieliński riporter tvnwarszawa.pl leírja, hogy a rendőrséggel való összetűzés után a tüntetők egy részének sikerült visszatérnie a varsói felkelők térre.

– Annak érdekében, hogy a tömeg szétterjedjen a varsói felkelők teréről, a tüntetőket Varecka felé irányították. Ez egy elég keskeny utca, és a tüntetők nagyon zsúfoltak voltak ott, ki akartak menni a kordonon kívülre. A rendőrség több embert is megpróbált lenyomozni, és ez eszkalációhoz és sziphonehoz vezetett. A rendőrség megpróbálta lecsillapítani a helyzetet, de az emberek, akik elszakadtak a többi akart kijutni mögött kordon minden áron – írja Michał Gołębiowski a TVN24.

– Marta Lempart is a helyszínen volt, aki az események középpontjában állt, és a rendőrséggel volt, aki határozottan beavatkozott – teszi hozzá.

Ahogy Gołębiowski rámutat, a vareckai rendőrök gázhasználata volt az
első ilyen döntő reakció szerda este. –

Ez az első ilyen nyomasztó, de nem az első. A rendőrök korábban az utcáról is kihozták a tüntetőket.

Később azok ellen, akik nem akarták legitimálni magukat, a rendőrség közvetlen kényszerítő eszközöket és könnygázt alkalmazott, elválasztotta egymástól a tüntetőket – emlékszik vissza.

Képriport!

Tüntetők a de Gaulle Körforgalomban | Tomasz Zielinski / tvnwarszawa.pl
Tüntetők a de Gaulle Körforgalomban | Tomasz Zielinski / tvnwarszawa.pl
Tüntetők a de Gaulle Körforgalomban | Tomasz Zielinski / tvnwarszawa.pl

Tiltakozás az újvilág téren és Varsó utcáin kb. 100-140 ezer ember. | Anna Kwaśny/tvn24.pl

További képek és videók a tvn24.pl online közvetítésén.

Képek: Agencja Gazeta, TVN24, Sputnik Polska, Gazetta Vyborcza

forrás: OLKT

Leave a Reply 147 megnézve, 1 alkalommal mai nap |