| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vesztegető kamionsofőrök ellen emelt vádat az ügyészség

 
     6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
       Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
              E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu 

Vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség tizenkét külföldi állampolgárral szemben, akik 2015. nyarán növényvédelmi felügyelőket vesztegettek meg Röszkén.

A vádirat szerint a kamionsofőrként dolgozó vádlottak növényegészségügyi-ellenőrzés köteles árut szállítottak külföldről, Magyarország területén keresztül különböző célországokba. Az ellenőrzést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályának növényvédelmi felügyelői voltak hivatottak elvégezni. A szállítmányukat a röszkei határkirendeltségen beléptető vádlottak az ügyintézés meggyorsítása, illetve zökkenőmentessé tétele érdekében az ott dolgozó kormánytisztviselőknek készpénzt adtak át.

A pénzt elfogadó hivatalos személyekkel szemben már korábban vádemelésre került sor, a most benyújtott vád tárgyát az őket megvesztegető szerb, lengyel valamint török kamionsofőrök cselekménye képezi. A vádlottak kihallgatására nemzetközi jogsegélyeljárás útján került sor.

A főügyészség a vádlottakkal szemben hivatali vesztegetés bűntette miatt emelt vádat, indítványozva bűnösségük büntetővégzésben történő megállapítását. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2020. november 20.

dr. Kopasz Zsolt
főügyész

          távollétében:

                 dr. Törő Sándor
                főügyész-helyettes
Leave a Reply 148 megnézve, 2 alkalommal mai nap |