< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, GFHF hallgatói blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Engedély nélkül forgalmazott vírusellenes készítményt vádat emelt az ügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Engedély nélkül forgalmazott vírusellenes készítményt vádat emelt az ügyészség

A Csongrádi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfivel szemben, aki egy webáruházon keresztül, másfél éven át értékesített többek között vírusos betegségek kezelésére alkalmas cseppeket.

A vádirat szerint a vádlott 2017 augusztusában Romániában alapított egy céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására. Ezt követően a cég nevében 2017 decemberében egy magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként magát megjelölve. A weboldalon egy nátrium-kloritot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint „a maláriát 48 óra alatt kiírtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is. A vádlott a weboldalon, a közösségi média más felületein videókban is népszerűsítette a terméket, ahol személyesen ismertette az oldat hatásait, felhasználási módjait. A vádlott egyébként az általa beszerzett alapanyagokból maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán és azt online fizetéssel tudták a vevők kifizetni. A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forint értékben értékesített az oldatból.

A vádlott által forgalmazott termék a hatályos szabályozás szerint gyógyszernek minősül, melynek forgalmazására engedéllyel nem rendelkezett.

Az ügyben a feljelentést – a WHO felhívását és egy magánszemély Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentését követően – az országos tisztifőorvos tette. A WHO felhívása szerint a szert 2010. után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, ezért a termék forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Ugyancsak bejelentéssel élt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, kiemelve, hogy valójában egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

A járási ügyészség a férfivel szemben a felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé válással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségéről a Csongrádi Járásbíróság fog dönteni.

S z e g e d, 2020. november 23.

Dr. Kopasz Zsolt     
      főügyész
Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |