| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban a szerb embercsempész


   6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
    Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
          E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség hétvégi ügyeleti tevékenysége során benyújtott indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a szerb férfit, aki 5 illegális határátlépő Nyugat – Európába csempészését kísérelte meg.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020.november 20. napján 10 óra 45 perckor felvett az általa vezetett gépkocsiba 5, magát szír nemzetiségűnek valló személyt, akik röviddel azt megelőzően illegálisan lépték át a magyar-szerb államhatárt. Az ezidáig ismeretlen megbízóival a gyanúsított abban állapodott meg, hogy a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkező utasait Nyugat – Európába szállítja. Ennek érdekében a férfi a cselekményt megelőző napon egy bérelt gépkocsival belépett Magyarország területére, majd az autópálya pihenőben aludt, várva, hogy a megbízói elküldjék azokat a GPS koordinátákat, ahol az illegális határátlépőket fel kell vennie. A gyanúsított miután a koordinátákat megkapta, Deszk külterületére hajtott, ahol egy erdei bekötő útnál megállt.

A megyei rendőr-főkapitányság járőrei a férfit az illegális határátlépők gépkocsiba való beszállása során igazoltatás alá vonták, előállították, majd őrizetbe vették.

Az államhatár átlépéshez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a férfi letartóztatásának elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását. A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője is fellebbezést jelentett be, a szabadlábon történő védekezés érdekében.

Szeged, 2020. november 24.

                       Dr. Kopasz Zsolt                          főügyész  
Leave a Reply 106 megnézve, 2 alkalommal mai nap |