| Mobile | RSS

FAZ: Így maradna igazán hoppon Orbán Viktor és kormánya

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2020 nov 23.

Orbán Viktor

„Megoldás Magyarországot és Lengyelországot megkerülve” című cikkében a tekintélyes német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolt arról, hogy a magyar és lengyel blokádról a csütörtöki videokonferencián mindössze 16 percen át folytattak eszmecserét, és az EU soros elnökén, Angela Merkelen, valamint az Európai Tanács elnökén, Charles Michelen kívül, kizárólag a magyar és a lengyel, valamint újdonsült szövetségesük, Janez Jansa szlovén miniszterelnök kért szót. Közben az Európai Parlamentben elhangzott egy olyan javaslat, amellyel meg lehetne kerülni a magyar és a lengyel vétót.

Az Európai Parlamentben fokozódik a nyugtalanság, hogy a két renitens ország meggyőzésének  eredménye nem várható kellő időben a szükségben lévő tagállamok megsegítéséhez. Ezért a parlamentből új elképzelés érkezett, amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesebben is ismertetett.

Sven Giedgold zöld képviselő azt javasolta, hogy a koronavírus-segélyalapot egyszerűen az uniós szerződésekben előirányzott „megerősített együttműködés” keretében intézzék el. Ez kilenc, vagy több tagállamnak lehetővé teszi, hogy egyes projekteket, amelyeket nem támogat az összes tagállam, szűkebb körben hajtsanak végre. Ehhez a miniszterek tanácsának engedélye szükséges, de a testület ezt ebben az esetben minősített többséggel megadhatja, vagyis a döntést Budapest és Varsó nem tudja megakadályozni. Az alapról azután konszenzussal kellene dönteni, de már csak a résztvevő 25 tagállamnak.

Szlovénia alighanem megszavazza az indítványt. Jansa ugyan az utóbbi időben többször támogatta Magyarországot és Lengyelországot, de soha nem helyezett kilátásba vétót.

A lap szerint, a javaslatnak megvan a maga bája. A beruházási segélyeket hamar el lehetne utalni, anélkül, hogy ez gyengítené az európai demokráciát – mondta Giegold. Ugyanakkor a két tagállam által keményen elutasított jogállamisági mechanizmust a minisztertanács további hígítás nélkül, többségi eljárással elfogadhatná. Giegold szerint, ezzel kimenne a gőz, és a két ország kormányai magyarázhatnák a polgáraiknak és a vállalkozóiknak, hogy miért nem kapnak semmit.

Némileg hasonló javaslatot tett korábban Mark Rutte holland miniszterelnök is, de az a szakértők szerint jogilag igen bonyolult lenne.

Az újabb javaslat azonban nem változtatna a hétéves költségvetés blokádján. Mindazonáltal a hírek szerint, az Európai Bizottságban már szó volt a Giegold féle javaslatról, és nem valami nagy lelkesedéssel fogadták, mert – amint mondták – a bizottság mindent el akar kerülni, ami megosztó hatással lehet. Mindenesetre a „megerősített együttműködésre” korábban már több példa is volt – emlékeztetett a lap.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |