< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Rendőrségi hírek, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Elsőfokú ítélet a budapesti kaméleon ügyében- 3 év 8 hónap fegyház, az ügyészség súlyosításért fellebbez- a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

| Mobile | RSS

Elsőfokú ítélet a budapesti kaméleon ügyében- 3 év 8 hónap fegyház, az ügyészség súlyosításért fellebbez- a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

2020. november 24., 16:45

Időskorúakat károsított meg kitalált történetekkel a vád szerint. A bíróság elsőfokon bűnösnek találta, az ügyészség a kiszabott fegyházbüntetés súlyosítását célozza fellebbezésével.

A vádirat szerint a vádlott – egy 42 éves férfi – 2018 júniusa és 2019 márciusa között több kerületben, főleg Budán időskorúakhoz jutott be megtévesztéssel, különböző valótlan személyazonosságokat és megjelenési okokat kitalálva. A férfi magát ügyvédnek, kárfelmérő vagy közös költséget behajtó önkormányzati dolgozónak, egy alkalommal a sértett háziorvosa rokonának adta ki. A férfi a hamis történetekkel pénzt csalt ki az időskorúaktól vagy a figyelmüket elterelve értékeket – készpénzt, ékszert, pénztárcát, bankkártyát – tulajdonított el otthonaikból. A férfi többször vett vagy kísérelt meg pénzt felvenni a megszerzett bankkártyákkal. A rendőrség a ,,trükkös tolvajt” 2019. március végére azonosította és elfogta.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a férfi mint többszörös visszaeső ellen több rendbeli, üzletszerűen elkövetett lopás, csalás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság bűnösnek mondta ki a férfit minden vádpontban, túlnyomórészt a vád minősítésével egyezően, és ezért a vádlottat 3 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét kizárta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a nagyszámú halmazati cselekményre is figyelemmel súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A vádlott a másodfokú eljárásban bűnügyi felügyelet alatt áll.

A Fővárosi Főügyészség felhívja az időskorúak figyelmét, hogy mindig kérjenek igazolványt a náluk megjelenő és ügyintézésre hivatkozó személyektől. Előzetes egyeztetés nélkül lehetőleg ne fogadjanak másokat, illetve az idegenek beengedése előtt akár telefonon (pl. az önkormányzat felhívásával) is ellenőrizzék a megjelent személyeket.

fecsego.eu/Magyarország főügyészsége

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |