| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y 5 kg kokaint próbált meg Albánia csempészni – vádat emelt a főügyészség

       
         6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
          Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
                 E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az észak-macedón férfival szemben, aki tavaly novemberben Brüsszelből próbált meg Magyarországon át utazva kábítószert csempészni Albániába.

A vádirat szerint a vádlott 2019. novemberében vásárolt egy személygépkocsit, majd elhatározta, hogy anyagi haszonszerzés reményében nagyobb mennyiségű kábítószert csempész Nyugat-Európából Albániába. Ennek érdekében egy albán ismerősének a vádlott átadta a gépkocsit, hogy abban rejtekhelyet alakítson ki. A gépkocsi átalakítását követően az azt átalakító férfi közölte a vádlottal, hogy Magyarországon, Ausztrián és Németországon át Brüsszelbe kell mennie, ahol a vasúti pályaudvaron találkoznak és 5 kg kokaint kell ugyanezen az útvonalon visszafele haladva Albániába, Durresbe szállítania. A kábítószer sikeres leszállítása esetében kilogrammonként 500 eurót ígért az albán férfi a vádlottnak.

A megbízásnak megfelelően a vádlott Brüsszelbe utazott, a vasúti pályaudvaron átvett 5 csomag, darabonként 1 kg súlyú kokainport, majd azt a gépkocsi rejtekhelyébe behelyezték. A vádlott ezt követően visszaindult, majd 2019. december 2. napján 5 óra körül jelentkezett kilépésre Magyarország területéről Szerbia irányába a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen. A kiléptetés során elrendelt ellenőrzéskor a vádlott viselkedése, valamint a gépkocsi karosszériájának megbontásra utaló jelei miatt tételes vámvizsgálatot rendeltek el. A vizsgálat során a határrendészek a rejtekhelyet felnyitották, a kokaint lefoglalták.

A vádlott által szállított és kereskedelmi értékesítésre szánt kábítószer tiszta hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határát 83-szorosan, míg a különösen jelentős mennyiség alsóhatárát 8-szorosan haladja meg.

A vádlott által szállított kábítószer piaci árfolyama meghaladja a 100 millió forintot.

A főügyészség a vádlottal szemben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2020. november 26.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |