| Mobile | RSS

Felsült a kormány: ezt a számot még a köztévé sem fogja tudni kimagyarázni

Írta Altruista -2020-11-27    

Q3pktkpturbxy8xmjvjzteyyzkym2m3njezngm1mmexyzg3yjgwnwu0mc5qcgerlqlna6uawsm

38 EZERREL KEVESEBB MAGYAR DOLGOZOTT IDÉN AUGUSZTUS ÉS OKTÓBER KÖZÖTT, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN

– jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal.

Ez azt jelenti, hogy a július-szeptemberi adathoz képest 4 ezerrel vannan kevesebben munkában, a válság előtti utolsó három hónap, azaz a tavaly december és idén január-február adatához képest pedig 8 ezerrel.

Ahogy a hvg.hu is megjegyzi: ez első ránézésre nem tűnik drasztikus csökkenésnek, a tendencia viszont aggasztó: ahogy durvult a járvány második hulláma,

ÚGY VESZTETTÉK EL A MUNKÁJUKAT AUGUSZTUSRÓL SZEPTEMBERRE 32 EZREN, SZEPTEMBERRŐL OKTÓBERRE PEDIG 31 EZREN.

Nyár végére sokan visszakapták azok közül az állásukat, akik a járvány első hullámában elvesztették, de szeptembertől újra megindultak az elbocsátások.

A LEGJOBBAN A NŐK, A KÜLFÖLDRE INGÁZÓK ÉS A KÖZMUNKÁSOK SZENVEDTÉK MEG AZ ELMÚLT HÓNAPOKAT.

Mialatt az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma még nőtt is 3500-zal az egy évvel korábbihoz képest, közmunkásként 16 ezerrel kevesebben dolgoznak. A női dolgozók helyzete még ennél is rosszabb: a 38 ezer ember közül, akinek tavaly ilyenkor volt munkája, most pedig nincs, több mint 30 ezer nő.

Bár a munkanélküliségi adatok minimálisan javultak, 4,4-ről 4,3 százalékra csökkentek (egy éve 3,5 százalék volt ez a szám), szeptemberről októberre 23 ezer fővel lett kevesebb munkanélküli. A két adatsor egymás mellé rakásából kitűnik: nem arról van szó, hogy javul a helyzet, hanem arról, hogy sokan, akik elvesztették a munkájukat, nem számítanak hivatalosan munkanélkülinek – írja a lap.

A lap vélekedését erősítette meg Virovácz Péter, az ING elemzője is, aki azt mondta: látszik, hogy az első sokk után, amit a munkaerőpiaci támogatások augusztus végi kivezetése jelentett, a munkaerőpiac képes volt javulni, viszont sokan lettek inaktívak.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 132 megnézve, 1 alkalommal mai nap |