| Mobile | RSS

Lengyelország vezetőjének fejét követeli a nép

A lengyelek jelentős többsége úgy véli, hogy a 71 éves Jaroslaw Kaczynskinak, a vezető kormánypárt elnökének, Lengyelország tényleges vezetőjének le kellene mondania formális miniszterelnök-helyettesi posztjáról, amit októberben foglalt el.

Barabás Júlia, 2020. december 1. kedd, 17:14

Jaroslaw Kaczynskit, a Lengyelországot vezető kormánykoalíció nagy pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnökét október 6-án választották miniszterelnök-helyettessé azzal a megbízással, hogy felügyelje a biztonsági minisztériumokat, a nemzetvédelmi, a belügyi és az igazságügyi tárcát, ám máris bizalmatlansági indítvány nyújtott be ellene az ellenzék – derül ki az onet.pl tudósításából.

Az indítványt az Állampolgári Koalíció ás a Baloldal adta be a Szejm marsalljához. Azt vetik a miniszterelnök-helyettes szemére, hogy felelős a rendőrség brutális fellépéséért az abortusztörvény módosítása elleni tüntetéseken. Az egyik varsói demonstráción például civilbe öltözött rendőrök teleszkópos botokkal verték a nőket, sőt egy képviselőnőt, aki igazolta is magát, gázzal fújtak le.

Azt is Kaczynski szemére vetették, hogy hergelte az embereket a tüntetők ellen, amikor október 27-én arra szólította fel szimpatizánsait, hogy “minden áron” védjék meg a templomokat. Emellett összetűzésre kerültek a függetlenség napján a felvonulók és az általa felügyelt területhez tartozó biztonságiak.

Az SW Research közvélemény-kutató cég friss felmérésében megkérdezték az embereket, hogy szerintük Kaczynskinek fel kellene-e adnia a miniszterelnök helyettesi tisztséget. A válaszadók 64,9 százaléka azt felelte: igen. 18,1 százalékuk szerint nem. A lemondását igénylők 70 százaléka volt nő, többségük a legfiatalabb korosztályból került ki középfokú végzettséggel.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 109 megnézve, 1 alkalommal mai nap |