| Mobile | RSS

Új javaslattal állt elő Soros György: így válaszolna a lengyel-magyar vétóra

Új javaslattal állt elő Soros György: így válaszolna a lengyel-magyar vétóra

2020. december 01. 12:12Portfolio

Mivel Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU költségvetését és helyreállítási alapját, még soha nem volt nagyobb szükség a korábban is javasolt örökjáradék-kötvényre, mint most – véli Soros György. Az EU problémái miatt azonban szerinte az egyes tagállamoknak kellene kibocsátaniuk ezeket a papírokat.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2020. 08. 12.

Soros György szerint ez a legsúlyosabb válság a második világháború óta

2020. 05. 04.

Az EU örökjáradék kötvénye – egy álprobléma és egy látszólagos megoldás

A magyar származású nagybefektető a Project Syndicate-en megjelent írásában elismeri, hogy az EU most nem tud ilyen kötényt kibocsátani a jövőjével kapcsolatos bizonytalanság és a tagállamok megosztottsága miatt, a tagállamok azonban megtehetik ezt, és meg is kell tenniük.

ÍRÁSÁNAK LÉNYEGE TEHÁT, HOGY AZ EU HELYETT A TAGÁLLAMOK BOCSÁSSANAK KI ÖRÖKJÁRADÉK-KÖTVÉNYEKET.

Miközben Lengyelország és Magyarország megvétózta a költségetést, a „fukar ötök” (Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország) érdekeltebbek abban, hogy megtakarítsanak, minthogy hozzájáruljanak a közjóhoz – véli Soros. A befektetők szerinte csak akkor fognak vásárolni örökjáradék-kötvényeket, ha elhiszik, hogy a kibocsátó entitás a belátható időn belül létezni fog. Ez igaz volt a 18. századi Angliára és a 19. századi USA-ra, azonban sajnos nem igaz ma az EU-ra.

A befektető szerint az EU nagyobb bajban van most, mint a járvány első hullámában, hiszen a tagállamok fiskális tartalékai kimerültek, és a gazdaság helyreállítása sokkal nagyobb összeget fog igényelni, mint a költségvetés és a helyreállítási alap 1800 milliárd eurója. Az örökjáradék-kötvények kibocsátásával azonban ezt a keretet meg lehetne sokszorozni.

A magyar és a lengyel vétót könnyűszerrel megkerülhetné az EU, ha a Lisszaboni Szerződés által formalizált, az eurózóna további integrációját szolgáló úgynevezett megerősített együttműködési eljárást alkalmaznák. Ennek előnye, hogy egyes tagállamok szorosabb együttműködést alakíthatnának ki egymással fiskális célok (és ezen keresztül közös köténykibocsátás) megvalósítására.

Soros szerint hatalmas a kielégítetlen kereslet Európában a hosszú lejáratú kötények iránt a biztosítók és más befektetők részéről. Kezdetben, mivel nem ismerik a kötvényt, prémiumot várnának el, azonban később ez valószínűleg eltűnne.

Soros felvetése szerint csodálatos gesztus lenne az EU egyes tagállamai részéről, ha a szolidáris jelleggel garantálnák a gyengébb helyzetben lévő országok, például Olaszország kötvénykibocsátását.

Címlapkép: Shutterstock

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |